Melci

Standard

Am avut avertizare meteo de furtuna, vijelie, grindina.Asa ca am strans pavilionul, ghivecele cu flori, masa de sticla, berzele, hamacul si tot ce mai putea fi avariat de intemperii. Tigla de pe casa n-am putut sa o strangem deci ne-am rugat sa n-o duca vantul prin vecini…

Si cand eram pregatiti psihologic sa facem fata uraganului a inceput ploaia. Nori negrii, amenintatori, ce de sfarsit de lume. Cateva fulger insotite de tunete innadite de nu se mai terminau, se zgaltaiau ferestrele.Cascade domoale de apa curgand prin burlane. Nici vorba de grindina sau vijelie, ploaia nici macar n-a batut putin in geamuri sa le mai curete de praf! Tot eu trebuie sa fac si treaba asta.Se pare ca toata energia furtunii s-a consumat deasupra Bucurestilor, pe noi, in provincie, ne-a tratat mai cu indiferenta…

Melc-melc-codobelc-poza-t-P-n-melc_melc_codobelc_pozaDupa ploaie am iesit in curte pregatindu-ma sa plec la munca.Doar cativa bujori mai zburliti de vant, in rest nici o paguba. Si melci! Zeci, sute, mii, cata frunza, cata iarba, cat sa n-ai pe unde calca fara sa-i storcosesti prin iarba.Iar unii, mai incarcati de adrenalina, deja luasera cu asalt zidurile casei.Ca trebuie sa aiba si melcii Everestul lor!

Sotul meu se intreba ce gust or fi avand, ca el ar incerca sa manance.Ca sunt hranitori, au cea mai buna proteina, sunt indicati in multe boli, unii ii considera o delicatesa…Iar mie mi-a zburat gandul la crema aia cu extract de melc careia ii face reclama acum Top Shopul.Oare daca i-as aduna si i-as da prin rasnita sau masina de tocat as obtine miraculoasa crema? fara taxe postale?:))

Am avut niste mesteri la casa care erau mari consumatori de melci. Intr-o zi eu butonam la calculator in casa si-l aud pe cel mai tanar strigandu-l pe celalalt: „uite, nene, ce de berbeci in curte!” Eu las totul balta si dau fuga afara gandind ca poate a ramas poarta deschisa la drum si or fi intrat niscaiva ovine cornute sa-mi pasca peluza.

Cand colo cei doi adunau de zor melci! Astia erau „berbecii”.;))M-au intrebat daca pot sa-i ia, ca lor le plac mult. Cateva zile cat au lucrat la noi mi-au curatat curtea de taratori cu rulota.

Acum e epidemie, ma intreb daca in loc de grindina n-o fi plouat cu melci. Iar sotul meu e amator sa incerce ce gust au.Doar ca nu stiu cum se prepara! Intuiesc ca se fierb dar cum fac? intai ii decapitez ca pe gaini sau ii pun cu totul la fiert? Asa, de vii? ca parca normele europene nu-ti dau voie nici sa tai porcul de viu, dara-mi-te sa arunc vietatea in apa clocotita…Ies singuri din cochilie sau trebuie scobiti ca pe nuci? Dar n-ar fi mai bine sa-i pisez cu totul, ca banuiesc ca si cochilia aia are calciu, ceva minerale folositoare? Si in timp ce-i pregatesc pentru cina nu pot sa obtin si extractul ala de-ti sterge ridurile mai ceva decat pasta corectoare o greseala de scris?Si ce naiba de gust au? ca mama nu mi-a dat de-astia cand am fost mica…De ce am eu senzatia ca au gust de sireturi de adidasi?Sau de muci intariti cu aracet? Daca nu stiu, nu stiu! Si nici nu vreau sa aflu.

Dar Sotu’ vrea ! Si eu n-as vrea sa ramana cu curiozitati nesatisfacute…

Deci, oameni buni, daca stiti cum se prepara lighioanele aste si ce gust au va rog sa ma luminati si pe mine. Eu sunt dispusa sa incerc.Sa prepar, nu sa mananc! si daca i-or placea omului o sa-i sugerez pe urma ca prin curte, prin iarba uda, vietuiesc si rame si mormoloci…

77 responses »

  1. După ce-i alergi vreo oră prin curte (să se fezandeze carnea), aplici următoarea rețetă:
    Melcii proaspeţi se spală în mai multe ape şi se opăresc în apă cu oţet (un pahar cu oţet la un litru de apă) sau în apă clocotită cu sare, timp de câteva minute. Apoi se scoate carnea din cochilie cu ajutorul unei furculiţe şi se îndepărtează cu un cuţit viscerele (partea neagră). Carnea se freacă bine cu sare pentru a îndepărta mucozităţile care dau un gust amar preparatelor, iar apoi se clăteşte în mai multe ape.
    Se fierb, se face un sos simplu (pastă tomate, ulei etc) și mult mujdei de usturoi.
    Se pare că sunt mult mai buni la începutul primăverii când, se spune că nu au început încă să mănânce iarbă. Eu am câțiva „specialiști” la serviciu și cred că am mâncat câteva generații.
    P.S. Aia cu alergatul a fost o glumă.

    • Cum viscere? Ce, melcii au si matze?Parca aia cu hamsiile pe plaja le curata de viscere! Si n-am auzit pe nimeni sa se vaite. Si au si muci? Mi-am inghipuit eu ca au un gust mucos…Nici nu conteaza cum ii pregatesc, daca ii inec bine in mujdei de usturoi cred ca-i mananca oricum.:)) Se pot face si ciorba, asa ca ciorba de burta? ca tot a „flausate” de-alea seamana…Ai mancat cateva generatii de specialisti? De-aia e lipsa de cadre de elita, ca e un capcaun care-i mananca…

      • Deja m-au ametit de creieri ca au intrat si in bucatarie dupa frigider si canta noaptea din toti rarunchii de ii caut cu lanterna sa ii scot afara. Iti dai seama ce placere e sa ai concert la creieri dupa ce dai cu sapa jumatate de zi :))))
        Dar de-acu nu ii mai scot afara,ii arunc direct in tigaie la prajit ca am vazut eu pe Discovery ca sunt delicatese😛

      • Eu as aplica alta strategie: m-as apuca de cantat, sa le fac concurenta.La cat de talentata sunt sigur i-as complexa si ar pleca singuri.Sau ar deceda subit si dintr-odata!:))

  2. Eu nu aş risca o astfel de încercare. Ar putea fi traumatizantă şi pentru tine şi pentru beneficiar.🙂 Fă-i o surpriză şi invită-l la restaurant. O porţie de melci nu costă mai mult de 50 lei. Jumătatea ta va putea să-şi satisfacă în sfârşit curiozitatea, iar tu vei putea savura liniştită un grătar.🙂
    În altă ordine de idei, eu am încercat tot felul de animale în bucate. Dar melcilor şi racilor le-am spus nu!

    • Da’ hoimar si cacaratita ai incercat? Eu m-am oprit la scoici, alte moluste si fructe de mare nu m-au tentat.
      Scopul meu primordial era sa scap de melci, satisfactia consortului era in plan secund.Lucreaza oare la restaurant cu materialul clientului?:))Si platesc numai manopera.

  3. Daca tu ai melci si Victoria are greieri, sa ma laud si eu cu broaste?
    Multe, foarte multe
    Am auzit ca broscutele sunt gustoase, copanele lor
    Sa ies la vanatoare?

    • Zi-le si tu „pui de balta” sa sune mai exotic!Am si eu ceva broaste dar la cat sunt de mici decat sa transez copane mai bine imprumut niste greieri de la Victoria! Ca-i dau melci la schimb…:))

    • Cum sa fie inchisi cand misuna prin toata curtea? adica daca nu sunt claustrofobi sunt mai buni? Si daca ies de ce nu-s buni, ca doar nu fac fotosinteza?E mai complicat cu melcul asta decat cu vita Kobe…:)

  4. Uite o idee interesanta….Tare mi-ar placea sa imi si spui dupa ce iti duci planul la indeplinire….
    Poate e retorica intrebarea, dar ai vazut „Despre oameni si melci”?

    • Din pacate n-am vazut decat „Senatorul melcilor”! Cred ca planul va ramane neindeplinit sau o sa ramana la stadiul de amenintare”daca nu va place ce-am gatit imediat va bag o portie de melci in meniu!”:))
      Bun venit in vizita.Te-a atras meniul?:))

      • Sincer iti spun ca da, meniul m-a atras si uite, mai vin, pentru ca am curiozitatea de a verfica ce altceva in afara de melci se mai mananca pe aici.

  5. Pofta buna! De crema cu extract de melc mi s-a facut greata cand se dadea o astfel de crema pe site-ul Kudika, si faceau misto toate nesimtitele de crema respectiva si de creatoarea ei, pe care o numeau Melcoloaga. Ca si principiu activ, o fi si melcul bun de ceva, asa cum sunt alte mii de vietuitoare pe planeta asta!

    • N-ar fi mai uman si mai eficient sa lasam melcii sa se plimbe pe fara noastra, sa ne umple de balele alea scarboase?Cum ti-ar sta cu doi melci lipiti pe pleoape sa-ti trateze laba gastei?:)))

  6. Stai cu ochii pe mine, ca iti povestesc maine cum sta treaba cu melcii. pana atunci roaga-te sa mai dea o ploaie sau stai cu biciul pe cei aparuti, sa nu fuga din curte.😛

  7. Eu am mancar supa de melci prin Franta, mai exact in Nord. Nu a fost nici rau, dar nici extrem de gustos.Am inchis ochii si am inghitit.🙂

  8. uite asa faci economie la bugetul familiei. numai cumperi carne si alte asemenea. iarba si melci, usturoi din belsug, trai pe voi. de restul banilor iti cumperi pantofi, posete si alte accesorii feminine de te atrag. bun targul, nu? de preparat nu stiu si nici nu mi surade ideea. mai bine raman doar cu iarba. ceea ce cred ca ai face si tu🙂.

  9. Apropo de melci: nevasta gravida face crize, seara la 11: „vreau melci!” El, iubitor merge sa-i caute melci, dar pe drum se intalneste cu o fosta… si petrece noaptea cu ea. Dimineata la 6 ajunge acasa cu niste melci gasiti prin parc, ii pune pe pres in fata usii, deschide usa si zice: „hai baieti, hai, mai repede, mai avem putin si am ajuns!”

    • Sa fie si sotul meu gravid si-n pofte?:))Melcii mei sunt mai rapizi, urca singuri scarile, calci pe ei de cum deschizi usa.Si daca nu esti atent melcul …tzusti! da navala-n casa!

  10. Am mancat melci de 2 ori dar mereu gatiti de altii, prima data am stiu dinainte, a doua oara nu am stiut decat dupa ce am mancat, dar nu m-a deranjat, au gust de caracatita si textura de pipote fierte… Nu sant finte scarboase, nu mananca mizerii asa ca nu are de ce sa-ti fie urat de ei, sant chiar imbietori !
    Reteta lui Doru suna foarte bine si se aseamana cu reteta specialistilor care fac asta zilnic, primavara- vara ! Carnea de melc este printre cele mai sanatoase cu multa proteina si foarte putina grasime, e un deliciu !

    http://www.retete-gustoase.ro/link.php?article_key=3133585456

    http://www.gustos.ro/retete-culinare/melci-in-cochilie.html

    • Da? Sa te vad eu cand or sa se epuizeze resursele alimentare ale omenirii si n-o sa mai ai alta alternativa decat inanitia sau consumul de melci, insecte si moluste! Sa vezi atunci cum ne batem pe orice gandacel si halim melcul cu cochilie cu tot!:))

  11. Adelino, Adelino, bag seama că te-ai făcut mama melcilor. Ia să-ţi cânt: scoate coarne boureştii, şi te du la baltă şi bea apă caldă…Ţi-au ieşit corniţele? Ceapa ta! După ce te-ai scârboşit (un cuvânt din ăla inexistent prin dicţionare, că tot ai avut un articol pe limbi de circulaţie) de melcii tăi, ce ţi-ai zis? Ia să storc niţel maţele cititorilor mei „fidea” ( în loc de fideli, alt cuvânt de cacialma)! Bineee!Te ţin eu minte!

    • Doamnee, cata simandicosenie!! Da’ salam de cal ai mancat? Da crenvusti cu hartie igienica(sa speram nereciclata!) ai mancat? Si acu iti tremura matele gingase de coarnele unui biet melc…:))
      Glumim ce glumim dar cred ca trebuie sa ne invatam si cu de-astea ca nu se stie ce vom manca peste vreo 20 de ani.Da’ ciocolata cu crema de melci s-o putea???

  12. Atentie, carnea de melc a fost introdusă prin dispoziție a Bisericii catolice la preparatele de post. Așa că, poftă bună la credincioșii catolici.

    Adi, nici nu știi ce pierzi.

    Apropo, copanele de broască sunt foarte bune. Puțin crocante, sunt un deliciu. Astea cumpărate, că dacă mi-aduc bine aminte prin instituția aia din Sibiu care mi-a mâncat tinerețea, aveam un coleg care le prindea prin poligon, le curăța cu baioneta și le prăjea la foc de surcele *copanele nu toată broasca). Și de ce te-ai mira ? De-ați ști voi ce se consumă la trupele speciale când fac supraviețuirea în deltă sau în zone total izolate. Hai, poftă bună.
    Doru

    • Daca-i vorba de supravietuire se schimba darele problemei, pot sa mananc si masline de oaie si pingele de pantofi. Ca nu le fac unora bucuria sa mor de foame, ies oricum la liman.Mie nici apa nu pre-mi trebuie, sunt setata pe regim de seceta extrema. Dar cat timp am o alternativa zic „pas’ la delicatesurile astea. Ti le cedez tie, ca nu fac rau la „gliceamii”.:))

  13. Habar nu am cum se gatesc, dar de mancat am mancat, in Franta, cumparati gata gatiti, se mancau direct din cochilie, nu era rai, da nici buni din cale afara🙂

  14. nu pot sa-ti zic decat ca la bucuresti furtuna a fost furtuna pentru ca de melci nu stiu cum se gatesc. poate ar putea fi facuti la fel la fructele de mare, zic eu😀

  15. Sincer mai bine insecte, greieri, lacuste, ce-or fi, da’ nu taratoarea de-astea lipicioase… Chiar daca se zice ca-i bine sa incerci de toate, sa nu mori prost, eu prefer ignoranta😛 Pentru ca tot vorbeai de mancarea viitorului, am vazut eu o stire din care reiesea (precum cornitele mecului) faptul ca insectele au cele mai mari sanse sa devina alimentul pentru generatiile viitoare, cica au mult mai multe calorii decat cotletul si alte delicatese contemporane🙂😀

    • Pai de ce crezi ca incerc eu sa-mi fac curaj? Ca vine viitorul peste mine si-mi impune ce sa mananc.Al naibii viitor e mai rau ca UE si Merkelita!:)O sa incerc sa ma specializez in tantari, astia cred ca n-au mai mult de 2 calorii.Ca Tic-tac-ul!:))

  16. si eu am mancat melci – frantuzesti :)) Si nu o data! Sunt adevarat o delicatesa! Noi îi cumparam gata preparati, doar sa-i mai punem 10 minute la cuptor. Si costa 16 cochilii, intre 4 si 6 euro!
    Nu cunosc exact reteta de preparare, dar stiu ca este migalos sa pregatesti asa ceva, chiar si daca ai melci „de rasa” :)) Se scot cu grija din cochilie, se fierb cu mirodenii, se dustuluiesc in unt si se infige fiecare din nou in cochilia lui.
    Mie cel mai mult îmi plac cei cu unt si usturoi, langa o felie de pâine prajita.
    Te pup🙂

    • Da’ ce-au melcii frantuzesti in plus, ma rog? Se taraie mai cu accent?
      As putea pune de-o afacere, sa vand 16 melci cu 3 euro! Si la doua portii una gratis, ca-mi permit! :))
      Ce-i aia „dustuluiesc” ca sa stiu cum sa-i prepar? Daca n-am dustuluiala de-asta ti-i dau natur si mai ieftin!:))

  17. De unde ştii ce gust au şireturile de adidaşi?
    A fost romantic soţul tău şi a pregătit el cina,
    iar acum vrei să te răzbuni pe el cu melci şi mormoloci?

    • Nu stiu ce gust au sireturile de adidasi, asa imi spune mie imaginatia.Naiba stie ce oi fi mancat in alta viata si am amintiri gustative!? Nici bananele nu stiu ce gust au dar zic ca ar avea gust de sapun, de-asta nu le mananc…:)

  18. Cioc!Cioc! Mai traiesti colega ca nu apare nici o postare noua cu preparatele de melci, sau ti s-a aplecat si esti internata pe la conta,spune sa putem da fuga cu o floare,un suc de lamaie Pupici Silvia

    • Declar incheiat capitolul preparate din melci! Nici n-am gatit nici n-am gustat dar deja sunt satula! Lasa, nu da banii nici pe suc ca eu beau numai bere cu lamaie si nici pe flori ca inca nu e nevoie de nici o jerba!:)) „Succesuri”!:))

  19. Nu te necaji de cheltuieli culegeam niste flori de pe vreo margine de drum,lamai ceream de la prietena mea care are un lamai cu fructe si uite asa ne raman banii de bere cu lamaie pentru tine iar pentru mine cea cu grefruit descoperita nu de mult (sper ca am scris corect) ei tocmai ce am sosit de la o nunta se intelege. Pupici Silvia

  20. Pingback: Despre oameni şi melci | Iubesc Viaţa

  21. am mancat saptamana trecuta, au gatit vecinii mei in curte si-a fost musai sa incerc sa vad cum sunt. mi-au placut, mai ales ca erau atat de condimentati, ca putea fi orice in compozitie😀
    in alta ordine de idei, au textura musculoasa si-s gustosi, m-as baga oricand la o portie!

    • Poate cu multe condimente si cat sa-mi arda papilele de nu mai stiu ce mananc as incerca si eu.Sunt mai „musculosi” ca un cotlet de porc?:))
      Bun venit in umila mea casa.Umila, da’ cu melci!:))

      • cred ca era inevitabil, prea dadeam peste tine mereu pe unde intram😀
        ziceam ca asa se simt in gura, spunea cineva mai sus ca pipotele, iar la gust e greu sa distingi, intre atatea mirodenii. daca n-ai pareri preconcepute, sunt gustosi.

  22. Auliooo maiculita mea….😦 adunati din curte,gradina si pusu la fiert! 3 zile, macaroane sau tarate sa pape bine pt curatare….oparit 5 minute,ulei de masline incis bine,15,20 minute,sare ,rozmarin.stinge cu otet ..2,3 minutes.Un deliciu..pofta buna pt amatori!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s