Va plac diminutivele? Mie nu prea…
Ce e un diminutiv? Un mod de a alinta ceva drag ? Sau un mod de a minimaliza ceva prea mare? Cand spui „casuta mea” s-ar putea sa nu te referi la o coliba de chirpici, poate fi chiar o vila ca a lui Videanu dar ii spui asa fiindca ti-e apropiata, e lipita de sufletul tau. Dar daca spui „razboias” sau „cutrmurel” nu cred ca o faci din prea mult drag. Sau „tzunamior”!Wow, cum suna!
Am la serviciu o infirmiera pe care , daca o intrebi „unde e X” raspunde „e in cabinetel, bea o cafeluta la birouas”. Manca-ti-as gurita ta de infirmieruta care dai cu maturica si duci gunoiasul la tomeronel!!:))
Unele diminutive, departe de a alinta, chiar vulgarizeaza. De exemplu: semetul vultur e o pasare a cerului deci mica vrabiuta de ce nu-i o pasarica a cerului? Ca, cica, „pasarica „nu suna bine , are conotatii obscene. Pai mai pasarica decat un colibri nu exista si n-am auzit nici o piranda de-a mea sa se vaite ca o ustura la „colibrii”…
Si daca tot mi-a venit pasarica asta-n cap (pe langa stolul ce-l aveam deja!) a venit la pachet cu un moment liric ce se cere analizat. Nu ca as fi carcotasa dar, totusi, am gasit prea multe inadvertente care trebuie clarificate. Asa-s eu, cand am dileme trebuie sa mi le lauresc!
Asadar atentie, citam din clasici!
Pasarica alba-n cioc,
Subtirica la mijloc
Tragi cu pusca, nu ia foc.
Pasarica-i cu noroc!
Nu vi se pare un enunt gresit? Daca pica asa ceva la bac? Iar era catastrofa nationala. S-o luam metodic:
1) ciocul alb, prin analogie cu specia umana, ar fi un semn de anemie. E clar ca e o pasarica anorexica si cu carente de fier sau cu o hemoragie interna nedepistata. Deci pasarica trebuie indrumata urgent catre medic pana nu se albeste de tot!
2) unde naiba s-a mai pomenit pasare mai subtire in talie? Disectii pe vrabii n-am facut dar ceva gaini sau curcani la cuptor am mai vazut si noi si toate zburatoarele au circumferinta maxima mai jos de piept, mai ales daca li se umfla pipota-n ele. Rezulta dar ca biata pasarica a fost victima unui traumatism, probabil prinsa in vreun lat care i-a cam sugrumat mijlocelul precum un corset; ceea ce ar justifica si anemia, ca n-a mai putut sa ingurciteze boabe…
3) versul trei e ambiguu. Ori tragi si pusca nu ia foc, mai ales daca e o pusca luata din obor de la racketii moldoveni, fara certificat de garantie, ori tragi bine-mersi si pasarica nu ia foc! Si pasarica nu poate lua foc decat daca apare o combustie spontana(fenomen neprecizat pana acum la pasari) sau daca e un pescarus afectat de deversari de produse petroliere, imbibat de combustibili si usor inflamabil. Dar n-am auzit pe nimeni sa traga dupa pescarusi nici macar cu o prastie, dara-mi-te cu o pusca!
4) eu stiam ca pasarica e aducatore de noroc doar daca scapa un gainat pe tine dar asta o fi o specie aparte, precum papagalii care iti extrag biletele cu previziuni numai de bine pentru viitor. In aces caz as vrea si eu o pasarica de-asta sa-mi extraga numerele la loto!
Ce ziceti, cum m-as fi descurcat cu subiectul asta la bacalaureat? As fi luat o noticica bunicica cat sa trec liceutul si sa ma duc la facultatica? Ca sunt chiar desteptatica…Pasarica cu noroc imi mai trebuie! :))
Genial!!!!!! Mai ales titlul cartii pe care-o citeste porumbelul :))
E o pasare care vrea sa imparta noroc omenirii.:))
Sigur e bine-intentionata 🙂
Hai ca m-am amuzat copios!:)) Sigur luai nota 10 la acest subiect.
Ma multumeam cu un 6 de trecere.:)Aveam timp sa ma perfectionez in facultate.
Ai plecat de la păsărică şi ai ajuns… tot acolo! Vreau să spun, în centrul chestiunii. Pt ca e vorba de o trăsătură esenţială, nu doar a creaţiei literare din folclorul românesc, dar poate chiar şi a atitudinii românului faţă de lumea din jur. Doinele şi baladele noastre abundă de diminutive, de frunţuliţe, de măiculiţe, de ochişori şi mustăcioare, ba chiar şi poema de căpătâi a culturii noastre nu se întitulează Mioara, ci Mioriţa! Cuvântul a devenit atât de obişnuit că aproape nici nu-l mai percepem ca diminutiv.
Incitant ca întotdeauna subiectul abordat de tine.
Zici ca suntem un popor de alintati sau de handicapati.N-avem poarta, avem portita, n-avem gura avem gurita…Vai de limbuta romana.:)
Nu numai ca luai bacul dar luai si coronita! 🙂
Nu stii exista vre-un manual si pentru oameni cum sa te…. pe semenii tai? Aia din guvernul vostru l-au citit toti, dar ai dracu, nu vor sa spuna de unde sa-l procuram si noi! 🙂
Aia din guvern cred ca l-au scris, e o opera colectiva. Si noi suntem materialul didactic…
Pe acelasi tipar ar mai fi ciorbita de vacuta 😉
Cartea porumbelului e buna. S-o mai gasi? 😉
Sigur tot pe asta au citit-o si unii semeni de-ai nostri.
De ce nu si ciorbita de perisorele? Sau de galuscute?:))
Stiu eu pe unii care cred ca si-au scris si o teza de doctorat studiind cartea asta.
he he he , cred ca ai lua premiul 1 cu coronita 🙂
Nu cu jerba?:))
Asta cu usturatul la colibri , nu mi-a dat niciodata prin capatana! Multumesc , coana , de sugestie! Am s-o utilizez! 😀
Si referindu-ma la diminutive , pe mine ma scot din minti…mai ales cele are definesc mancaruri , adica : ciorbita , supica , ficatel , pireut , carnita , rosiuta , pilafior….sa mai zic sau e suficient?
Apropos de pasarica aia vulgara , fiica-mea se rusineaza sa zica ca poarta colibri intre picioare si diminutivul e peseiche! Mna , ca colibriul se facu colebre… 😉 😆
:)) ce fata pudica ai, sigur e a ta?
Da mah! A mea este! iti dai seama? 😀
Am ras cu lacrimi. Vrei sa ne vezi grasuti si morti de atata râsuleț 😛 😛 😛
Si mortuleti, vrei sa zici!:))
asaaa,ca ma gandisem 2 minute dar nu mi-a venit diminutivul 😛 😛 😛
Am si eu o pasarica de care mi-am amintit din pricina versurilor tale.
La o simulare de capacitate, limba romana, de acum vreo 12 ani la care fusesem convocata la corectat s-a dat la primul subiect o poezie si diferite intrebari pe tezt. Poezia era din Arghezi, se numea „Creion”, dar rad si acum in hohote amintindu-mi cum au putut comenta elevii de 13-14 ani pusi in fata urmatoarelor versuri ( special primele doua versuri din strofa 2):
Obrajii tăi mi-s dragi
Cu ochii lor ca lacul,
În care se-oglindesc
Azurul şi copacul.
Surâsul tău mi-i drag,
Căci e ca piatra-n fund,
Spre care-noată albi
Peşti lungi cu ochi rotund.
:))) Prin analogie se poate spune „o piatra-n fund, un pas in fata”?
Cu acestă analiză detaliată, plină de profunzime şi expresivitate, la care se adaugă, evident, originalitatea şi creativitatea elevei sus-numite, admit, dând nota maximă, trecerea cu brio a bacului.
Pasărică mută-ţi cuibul şi te du,
La fereastra mândrei mele spune tu,
Spune-i că eu plâng mereu, neîncetat,
Bacul l-am trecut şi 10 eu am luat
Saru’ mana, doamna! unde trebuie sa dau plicul cu euroi?Il bagati dumneavoastra la sutien?:))
Citind titlul m-am gandit la altceva. Si e cam dimineata.
Pai de-asta l-am si pus, sa atrag cititorii!:))Si ce daca-i dimineata, ca nu vorbeam de bufnite sa le vedem numai noaptea!
:)) De pica asa ceva la BAC, ne faceam cu niste lucrari ginecologice de exceptie.
Lucrarile de exceptie le vedeam la proba practica. pardon, lucraturile!:))
O analiză literară foarte interesantă, cu conotaţii din domeniul social, economoc, ginecologic şi… satiric. Sper că n-ai dat ceva euroi pentru vreo fiţuică ascunsă în sutien sau chiar în chiloţei!
De unde, bre, euroi, ca-s bugetara cu salariul in lei?! Asa sunt eu, multilateral dezvoltata…:)
Da da, te-ai fi descurcat la Bac, iar norocul de la pasarica il gaseai usor sub un copacel populat :))
Nu-mi trebuie copacei, noroace de-astea prind din zbor si cand ma plimb pe trotuar.:)
Primele 3 versuri sunt în plus. Cred că sunt puse la mişto, cât să abată atenţia de la adevărul suprem relevat de ultimul vers. Sau versuleţ, dacă preferi.
Si ce concurs misto iesea de facut rime la versul asta!:))
cu subiectelul acesta te-ai fi descurcat binisor la bacalaureatusul din acest anisor , chiar daca subiectutul era mai greusor decat ce li s-a dat copilasilor , ca ei trebuiau sa fie la plajita acum , cu umbreluta si cafeluta , nu banuiti de astia ca ar cam fi copiat ceva 🙂
Eminentica lu’ mama!:))
Ei nu, ca ceva nu-i in regula cu tine 😛 Trebuie neaparat sa-ti iei concediu 😆
Asa am spus si eu da’ nu ma crede nimeni, cica mai trebuie sa rezist pe baricada. Faci tu o sesizare la sefu’?…:))
Da’ , vrei să te controlezi „la sânge”, „cu mânuţele-astea două”, dar fremătând de plăcere?
Eilimină „i”-ul de la verb şi i-al pe bune. Crezi că e posibil să facem o zeamă?