Azi a fost 7 aprilie. Asa, si? O zi banala de luni care, conform unei superstitii de-ale mele (care cred ca lunea si zilele de 7 imi poarta noroc) ar fi trebuit sa fie o zi minunata. Ete ca n-a fost, nu mi-a murit nici un unchi bogat din America, n-am descoperit petrol in fundul gradinii si nici macar n-am gasit o moneda de 50 de bani pe strada.
A fost insa Ziua Mondiala a Sanatatii si ziua Ginei, colega mea sindicalista inflacarata.Pe plan mondial Sanatatea ar avea ce sarbatori, la noi cred ca e mai mult comemorare decat aniversare. Biata Sanatate e bolnava rau si nu cred sa se faca bine curand,asta ca sa fiu optimista si sa nu spun ca nu se va face bine in veci… Pe Gina am serbat-o ieri, in avans iar azi am uitat si s-o sun sa-i mai urez odata La multi ani si alea-alea. Dar o sa ma ierte ca o sa ajunga si ea la anii mei si o sa vada cum e sa fii senila si virusata. Ii mai urez odata sanatate si „succesuri” si pot chiar sa-i cant „si-alta data, si-alta data, sa te faci cat mine lata…”
Sanatatii nu stiu ce sa-i urez, momentan oscilez intre o vorba de incurajare gen „o sa fie bine si la vara cald” sau o claca la ales arpacasul de coliva caci o vad cum agonizeaza iar guvernantii nu fac altceva decat sa se intreaca in a-i impleti jerbe si coroane din flori cat mai exotice. Nu-s chiar carcotasa 100%, pot sa recunosc micile , minusculele progrese (cum ar fi inflorirea sistemului sanitar privat). Fiind departe de varful piramidei, de sferele inalte in care cerul e mereu senin, poate n-am eu viziune de ansamblu, nu vad padurea din cauza copacilor, deci nu stiu ce sa aplaud. Dar de la baza, de pe holurile unui mic spital dintr-un orasel in care sambata, fiind zi de targ, lumea da navala la doctor daca tot a venit sa ia cartofi din piata, si vin femei cu colici renale si nasc in cateva ceasuri fara sa stie ca sunt gravide, situatia e tragica, Chiar tragi-comica uneori.
Ar trebui sa scriu ceva frumos . Sau macar ceva educativ.Sau ar trebui sa tac intelept si moralizator. Dar fiindca ma mananca pielea, ma pregatesc s-o incasez propunandu-va ceva care naste mereu controverse. Eu nu-mi dau nici o parere, doar va mai ofer o alternativa, una care cel mai ades va e refuzata. Cititi, meditati si daca chiar simtiti nevoia puteti sa dati cu pietre.E dreptul vostru, asa cum e si dreptul de a fi corect informati.
În primu’ rând potriveşte-ţi ceasu’. Acu-i 00:09 şi nu 23:09. Sau tălică n-ai trecut pe ora de vară ca să nu te găsească coana mare aia din dreapta lu’ Şefu, ăla care se joacă cu pulsu’ pacientului?
P-ormă norocul omenirii a fost ăla că într-o vreme, un mare „specialist” în imunologie ca dr. Rareş Simu, nu făcuse ochi pe planeta asta modestă. Altfel şi azi ar fi fost poliomelita-n floare, am fi avut epidemii de ciumă, variolă, varicelă, holeră şamd. Ş-ar fi murit oamenii fericiţi că nu au suferit efectele secundare ale vaccinurilor, da’ şi a celorlalte medicamente, că doar toate sunt otrăvuri, nu?
Eu unul am o singură nedumerire: La ce dracu şi-a pierdut dl. Rareş Simu timpu să studieze medicina şi s-ajungă mare specialist în imunologie? Ca să combată imunologia? Hai că găseşti din ce în ce mai puţină lume zdravănă!
La ora la care m-am apucat eu de scris era inca ieri, 7 aprilie.Ce sa fac daca mi-a luat mult pana sa imi inchei opera? Nu sunt impotriva vaccinurilor ci doar impotriva folosirii lor abuzive. E ok sa te vaccinezi impotriva poliomielitei, rabiei, tetanosului, bolilor tropicale, a celor ce pot fi letale dar sa te vaccinezi impotriva unei gripe banale? Eu nu ma mai vaccinez de vreo cativa ani, uite, acu am incasat-o recent dat in trei zile mi-a trecut, de ce trebuie sa mai fac un vaccin care sa-mi perturbe imunitatea? Iar a vaccina un nou nascut din primele zile ca sa-l feresti de tuberculoza de peste 20 de ani mi se pare mai mult decat o prostie. Si cu toate astea, conform fisei pstului, vaccinez aproape zilnic…Ca si vaccinarea impotriva cancerului de col care se face la varste atat de fragede fara a se cunoaste exact riscurile.Daca tot vrem sa salvam omenirea nu inteleg de ce nu s-a descoperit inca leac sau vaccin impotriva bolilor grave (SIDA, cancer) dar scoatem vaccinuri pentru toate fleacurile,cred ca in curand vom vaccina si impotriva matretii sau pistruilor.Oare nu e vorba de profit inainte de toate? Zic si eu, nu dau cu parul…
Chiar eram curioasa sa vad parerea ta! 🙂
Bre, comentariul meu care este afişat a fi apărut la 11:20 pm, a apărut de fapt la 00:20 am din 08.04. Blogul tău nu trece automat pe ora de vară, aşa că eşti tot pe ora de iarnă, cu o oră în urmă care va să zică. Şi e foarte simplu, în ecranul Settings, la Timezone, trebuie setat UTC+3, asta-i toată zmecheria.
În ceea ce priveşte chestia cu vaccinele, iartă-mă, da’ gripa nu e aşa nevinovată. De gripă se şi moare şi după aia vine Vasile şi dă-n judecată medicul pentru malpraxis şi face scandal mare că i-a prescris medicaţia neglijent. Pentru tine n-a fost mare tragedie c-ai stat 3 zile la pat, da’ pentru o fabrică să spunem cu 500 salariaţi, când îi apucă pe ăştia gripălău’, 500×3 fac 1500 de zile boală. Că n-ai să-mi spui că scapă f’unu’! Eu cât m-am vaccinat antigripal nu s-a prins de mine niciun guturai măcar. Anu’ ăsta (de fapt cel trecut), farmaciştii n-au mai anunţat ca de obicei că au vaccin antigripal şi uite aşa am luat plasă. Şi de cancer de col se moare, iar dacă specialiştii au stabilit că imunizarea permanentă împotriva TBC-ului se face la vârstă fragedă, atunci înseamnă că aşa trebuie făcută. Că şi de TBC, chiar dacă nu se moare, da’ nici viaţă nu mai ai!
Ş-acu’ să vezi că apăs butonu’ „Trimite un comentariu” şi ora-n România este 09:25 am. Ia vezi ce oră-mi pune blogu’ tău ca ora apariţiei!
Ce-mi plac mie oamenii cu convingeri atât de ferme, mai ales că nu-s de specialitate și n-au studiat profund problema!
Cele semnalate de dr. Simu sunt rezultatul unor cercetări, nu din capul lui. Adevărul e undeva la mijloc, ca de obicei. Departe de mine gândul de a nega necesitatea unor vaccinuri, dar și să introduci în corpul unor copii tot felul de substanțe, fără acordul lor (că nici nu și-l pot da la vârsta aceea), nu mi se pare în regulă.
Până la un an, li se administrează nu mai puțin de 9 vaccinuri „obligatorii”: antiTBC, anti-Haemophilus Influenzae, antidifteric, antitetanic, antituse convulsivă, antirujeolic, antirubeolic, antiurlian, la care unii părinți mai adaugă (din precauție) pe cele antimeningococic, antivaricelic și anti-Rotarix, iar la fetițele mai mari, cel împotriva cancerului de col uterin. Toate astea, pe un organism în plină creștere, imatur din punct de vedere imunologic. Unele dintre ele, fără proba timpului…
Din păcate, eu n-am certitudinile cârcotașului, așa că discut cu părinții copilului și stabilim împreună conduita de urmat. Țineți seama de faptul că pentru mine ar fi mai avantajos (din pdv material) să-i vaccinez pe cât mai mulți, cu cât mai multe vaccinuri. Și totuși, am un strop de îndoială…
Stimată doamnă, fieş’care om are convingeri. Dacă le are ferme se spune că ştie ce vrea. Dacă nu sunt ferme, parcă nici nu mai sunt convingeri. Fiind vorba despre probleme de viaţă, principiile (tot un fel de convingeri), nu pot fi decât ferme. Eu, din principiu, când mă izbesc de-o problemă mă adresez unei persoane competente. În cazul sănătăţii, unui medic. Dar am dreptul să aleg, să-i apreciez eu competenţa, vorba ceea, pe pielea mea. Or, nu prea e de conceput ce-aş căuta la un medic nesigur pe diagnostic, dar mai ales pe tratament? Cum adică ar veni chestia aia: Eu v-aş prescrie tratamentul X, vă vindecă sigur, dar nu sunt sigur că nu vă vor deranja efectele secundare ş-atunci vă recomand tratamentul Y, care chiar dacă nu vă vindecă, da’ nici rău nu vă face!
Chestia aia cu embrionul care nu poate fi sterilizat etc. e fix povestea drobului de sare. Altfel, sistemul imunologic al fiecărui om reacţionează mai rapid sau mai lent. Vaccinul este un ajutor şi nu un pericol pentru acesta. Eu prefer să nu fac boala dacă este posibil, decât să zac 3-5 zile. Ce tribut ar fi acesta? Plătit cui? Toată tinereţea mea nici nu existau vaccinuri antigripale, astea au apărut după 1990. Toate virozele, gripele, când le-am făcut le-am dus pe picioare, nici CM nu am avut. Vine însă o vârstă la care, cardiac fiind, o gripă poate fi letală.
Sigur, convingerile mele ferme nu creează nicio obligaţie pentru dumneavoastră sau pentru altcineva, deci mi se pare ciudat să vă deranjeze. Dar spun clar, la uşa medicului care are un CE împotriva vaccinurilor, n-o să mă găsiţi pe mine sau pe cineva din familia mea!
Propun să lăsăm spațiul de dezbatere pentru specialiști sau pentru… cei cu convingeri ferme.
Totuși..un link:
http://www.pentruviatacluj.ro/vaccinuri-inutile-si-periculoase
Nici nu mi-am propus vreo dezbatere, nu sunt inca foarte bine documentata iar parerea mea proprie nu cred ca intereseaza. Cred ca doar ca oamenii au dreptul sa vada si reversul medaliei si apoi sa decida. Mersi pt. link!
Eu cred ca de vreo 20 de ani nu mi-am pus nici un vaccin. Ultimul vaccin mi l-au pus obligatoriu cand eram in clasa a doua cred. Nu m-am vaccinat niciodata antigripa si raceala si de doi ani m-au ocolit, slava Domnului. E adevarat ca ultima oara cand am racit am crezut ca dau ortul popii, dar n-a fost sa fie si m-am lecuit cu usturoi si ceai de zmeura cu lamaie, fara medicamente si prostii, exact cum m-a invatat bunica.
Si acum insarcinata in 20 de saptamani, m-am fofilat pe langa din astia raciti, ca la lucru n-ai cum sa scapi de ei si cum necum, inca n-am racit.
Ideea e sa va intariti imunitatea natural, cu fructe si legume, cu continut mare de vitamina C si usturoi si ceapa (chiar daca miroase gura, ca ea oricum miroase de la prea multe vorbe „frumoase” aruncate aiurea).
Deci ne pregatim pentru venirea berzei! Sa fie cu sanatate si noroc! Din cate stiu eu in Anglia nu se vaccineaza copiii pana la un an si nu exista vaccinare obligatorie. ASa ca vei avea mai multe optiuni si sper sa le alegi pe cele mai potrivite.
Noi ne-am cam distrus cu mana noastra imunitatea, asa cum am distrus multe din calitatile pe care ni le-a harazit natura. Acum trebuie sa invatam sa o recapatam.
virusată şi senilă, zici? păi ce citisem io că trei zile ai luptat eroic şi ai biruit la viruşi?! haaa…. 😀
eu îs paralelă cu vaccinurile, aşa că pe pervazu-mi e soare azi…
Nu mai vorbi de soare ca ma apuca isteria! N-am vazut soarele de doua zile… Si de biruit am cam biruit, am avut noroc ca am fost in liber trei zile, am putut sa zac pe indelete. 🙂
relax… la noi a nins! 😀
Buna !
Ma numesc Dana si fac parte din echipa ebloguri.ro, o comunitate a bloggerilor din Romania. Suntem inca la inceput, de aceea vrem sa invitam personal bloggeri care au ceva de spus pe internet si o spun frumos. Daca vrei sa faci parte dintr-o comunitate unde poti intalni alti bloggeri, unde iti poti promova propriul blog sau gasi altele interesante, o comunitate care ofera ajutor neconditionat pentru orice problema ai avea in domeniul online, atunci te asteptam sa te inscrii pe ebloguri.ro.
Toate cele bune iti doresc!
Buna, Dana!
Multumesc de invitatie, am trecut pe acolo sa vad despre ce e vorba. E util pentru bloggeri si poate ma inscriu si eu daca voi ajunge la concluzia ca ma pot face de ras si „in deplasare”, nu doar …acasa. :))
Bafta multa si poate ne mai „intersectam”!
Noi nu ne vaccinam decat cu cele obligatorii. Atat.
In alta ordine de idei, mai bine sarbatoreai ziua sanatatii cu bere de-aia cu limonada, sa scoti la iveala o altfel de profunzime 😀
Teoretic nici un vaccin nu e obligatoriu, practic insa…
eu astept propunerea 🙂
Pai propunerea era de a citi punctul de vedere al unui medic de specialitate. Dar daca vrei o propunere mai concreta iti propun sa mai treci pe aici, te astept cu drag. 🙂
Nu, Sănătatea nu merită nici măcar colivă. Păi dacă ministrul Sănătăţii era un inginer, cum vrei să fie vioaie? Nu vezi cât de caraghioşi sunt guvernanţii?
Fostul ministru era contabil, actualul e stomatolog desi nu cred sa fi pus vreo plomba in viata lui. Poate urmatorul va fi vreun aviator care sa ne invete ce sa facem daca tot suntem in aer…
Pingback: Înfiinţez o rubrică duminicală permanentă, "Recomandările săptămânii”.
Ultima data cand m-am lasat vaccinata a fost cred prin scoala generala, ca nu decideam eu. Acum am si eu un cuvant de spus in chestiunea asta, asa ca am ales sa nu ma vaccinez impotriva gripei si bine am facut! Mi-aduc aminte de cazul de la Valcea cu femeia care venise crezand ca are colica renala si ea de fapt nastea! Incurcate-s caile…sanatatii in tara noastra!
De cativa ani nu ma mai vaccinez nici eu de nimic, prefer sa-mi casig imunitate de lunga durata luptand cu gripa ca doar n-o fi ea mai tare ca mine!
Cat priveste nasterea cu surprize… de cele mai multe ori la noi e ca la oul Kinder, nu stim cu ce avem de a face pana nu scoatem produsul ca femeile astea nu prea obisnuiesc sa mearga la medic, lasa totul la mila Domnului. Noroc ca Domnul chiar e milos cel mai adesea…
Vin cu o intrebare importanta legata de o conversatie de pe blogul lui Decenu despre posibilele conversatii pe care oamenii deja nascuti pe Terra (sau dependinte, gen nave spatiale lansate de oameni) le pot intretine cu potentiali copii inca nenascuti aflati in stadiu de fat (desigur postembrionar) mai matur (adica nu strict imediat dupa ce a absolvit examenul de treapta de embrion catre fat, ci asa mai mult catre perioada de examen de
Bac mai util viabil…nu mai stiu care e recordul, dar oricum pe atunci cand incepe sa se framante lumea daca s-a pregatit suficient, daca sunt conditiile de examen adecvate, etc). Acolo era vorba despre ce gen de intrebari sau teme de conversatie se pot aborda cu un nenascut pe de o parte de parintii lui, (fie biologici fie chiar adoptivi), dar pe
de alta si de alti straini. Si la inceput am zis
ca de obicei nu cred ca strainii tind sa fie interesati de acest fel de conversatii, decat poate daca ar fi prieteni buni cu acei parinti si ar fi in vizita la ei si parintii l-ar invita in mod expres sa puna si el o intrebare acolo asa de politete sociala. Dar pe urma m-am gandit si la cazul particular al personalului sanitar posibil raspunzator de diversi inca nenascuti si daca ei se pot angaja in conversatii, fie in gand, fie cu voce tare, cu acel nenascut, si cam ce il intreaba…de ex poate sa-l intrebe daca e grabit sau se simte confortabil, daca nu
doreste sa se aseze in loc sa stea in picioare,
chestii de genul asta asa de tip ca si cum ar
proveni de la un valet sau ospatar sau maitre
d’hotel/concierge, etc. Dar m-am gandit sa vin
sa intreb si aicea direct la expert. (Articolul
respectiv se cheama Asemanarea si e la printreextreme.wordpress.com si e cam filozofic initial dar in urma lui am inceput eu sa-mi pun intrebarile astea.)
P.s. daca ai multe de zis poti sa scrii si un articol separat, ca eu l-as citi cu interes si placere, si poate si alti cititori, dar desigur doar cand ai timp, nu e o tema obligatorie)
Sper ca ti-am raspuns in articolul urmator. 🙂 Cat priveste „conversatia” cu nou-nascutul pe care il am in grija la mine exista, eu mai stau cu pacientii mei ‘la taclale” dar cu cei inca nenascuti nu prea am ocazia. Marturisesc sincer ca, atunci cand e o problema nasoala sau e caz de reanimare, mai putin le vorbesc dragastosc sau incurajator, mai des ii cert si ii ameninta ceva gen „daca nu-ti bagi mintile-n cap si incepi sa respiri cum trebuie, jar mananci, te intep si te masez pana te dai pe brazda!”. Nu e frumos dar e eficient. 🙂 Uneori mamele nu reusesc sa-si linisteasca copiii dar eu ii potolesc destul de repede si ele se mira cum reusesc; eu le raspund „simplu, pe mine ma stiu de frica!” 🙂 Dar adevarul e ca sunt cateva mici trucuri care linistesc copii iar agitatia mamicilor ii agita si pe ei mai tare…