Na, belea!

Standard

Batranul meu laptop, ala pe care l-a folosit Noe sa scrie mesaje pe care le trimetea cu porumbeii plecati in cautarea uscatului in vremea Potopului, da semne de oboseala. Ce sa-i mai cer, saracutul de el, si-a facut datoria cat toti veteranii de razboi la un loc.La Razboiul lui Gheorghe Doja si la Razboiul de Independenta ma refer…

De la o vreme face crize de personalitate (ca sa nu zic ca agonizeaza) si imi complica existenta. Dar pana se va indura Mos Craciun, Pestisorul de Aur sau Zana Maseluta sa-mi aduca altul o sa incerc sa nu-l supar, sa-i vorbesc frumos, sa nu-i mai dau pumni, sa nu-l mai las sa se incinga pana creste temperatura in camera cu doua grade. „Calculatoristul” care imi acorda service si consultanta (adica fi-miu) se straduieste sa-l mentina in viata dar nu stiu cate reanimari mai poate suporta.

Dar nu buletinul de sanatate al laptopului meu voiam sa va comunic, ci faptul ca, dupa ultima depanare si schimbare de browser, nu mai vrea sa-mi recunoasca adresa de mail, deci nu pot comenta pe blogurile din afara platformei wordpress. Daca am noroc sa dau un like, tot e bine. Asadar, pana cand voi reusi sa-l aduc pe calea cea buna va rog sa ma iertati pentru lipsa de interactiune pe blogurile voastre. De citit va citesc in continuare cu atentie si va trimit comentariile doar telepatic. Sper, draga SLVC, ca ai primit condoleantele mele pentru viata ta infernala de pe santier(ce sa-i faci, arta cere sacrificii, eu ti-am sugerat de la inceput ca trebuia zidit cineva la temelie pentru spor si trainicie!). Iar tie, draga Mixy, toata compasiunea si intelegerea mea pentru perioada mucoasa prin care treci (desi suspectez acum ca de la tine m-am molipsit cu amigdalita mea).

Tuturor numai ganduri bune si tineti-mi pumnii sa-mi repar rabla  tehnica de varf. Ca, daca nu mi-i tineti, sa vedeti pumni ce-si ia , cat e el de HP venerabil!

Laptop-Hp

43 de răspunsuri »

 1. Bre, dacă IT-istu’ tău ie fiu-tu, m-am lămurit. P.leţii ăştia urăsc Windozu’, de parcă mă-sa i-a făcut IT-işti cu Linux. Io-ţi recomand să renunţi la aşa asistenţă, să plăteşti licenţă la Windoz, că nu mai e de mult un cap de ţară, să-l laşi să se UP-dateze automat ş-ai să vezi că nu mai face nebunii. Io l-am instalat acu’ 6 ani şi n-am avut nicio treabă cu el. Sigur, fiu-meu face mişto de mine, da’ în timpul ăsta el a reinstalat de 4 ori, deci ar trebui să fac io mişto de el!
  Ştiu c-o să mă critice mulţi pentru sfatul meu, da’ ei nu ştiu că fără Microsoft nu exista nici PC-u’, nici internetu’ şamd! Îşi mai aminteşte cineva de DOS şi ce-nseamnă asta?

  • De n-ar fi parintii, de cine ar mai face copiii misto? 🙂 Eu nu ma pricep deloc la IT-urile astea, pentru mine ori merge, ori sta, n-are variante intermediare. Am trecut (iar!) de pe Firefox pe Chrom si cred ca nu mi-a salvat ceva. Cand o sa-mi iau laptop nou o sa-i cumpar si licenta, asta lasa-l sa moara nelicentiat. Nu stiu ce-i DOS-ul ala dar imi aduc aminte de primele calculatoare romanesti, am sters si eu de praf unul cativa ani. Ca primul click n-am indraznit sa-l dau pana acum vreo 5-6 ani. 🙂

   • Bre, laptopu’ n-are nici pe dracu’, s-a bulit windozu’, tre’ reinstalat. E simplu, windozu’ nelicenţiat n-are partea de securitate instalată şi se buleşte-n timp, unii spuneau că o face Microsoftu’ intenţionat. Mă rog!
    Şi vezi că părinţii nu fac numa’ copii mişto! 😉

   • Hai lasă-mă cu nelicenţiatu’ ăsta! Numai fraierii pun botu’. Se încinge fiindcă s-a adunat prafu’ ca pîsla în radiatoru’ de la procesor, atîta tot. Şi dac-or mai fi şi „gîndaci”, aia e de la guvern… şi eventual site-uri „neortodoxe”. În special de-alea româneşti, cu domeniu .ro şi hosting REAL în RO. Dacă ştii să faci diferenţa.

    Cînd oi rula ca mine fără antivirus, fără firewall, fără recycle bin, mai vorbim. Reinstalarea e pentru loseri. 😉

  • Adio auto-update pentru XP! I-a expirat şi ăluia termenul de garanţie în aprilie anu’ ăsta. Ce mai rîdeau XP-iştii de noi ăştia cu 9x, cînd M$ ne-a dat cu tifla. Numai că acum să-i văd eu pe XP-işti cine îi mai susţine cu proiecte neoficiale, cum au fost odinioară cele pentru 95/98/98SE… 🙄

   Eu am 98SE pe maşina principală încă din 2006, fără reinstalări, doar cu upgrade-uri neoficiale (la care am şi contribuit, într-un fel sau altul). Şi am plecat de la Z80 (HC90/91, CIP01/02/03, Sintez, etc). Mi-am petrecut partea mea de timp cu MS-DOS 6.22 înainte de Windows 95 OSR2.1, ba m-am jucat o scurtă perioadă şi cu Millenium, dar marea dragoste a fost şi va rămîne Windows 98SE (Second Edition). 😉

   • Păi şi cât mai voiai să te dai cu XP-u’? Da’ pentru 98 chiar nu mai ai nicio asistenţă, absolut nimic. Da-i chiar normal, vrei să fi rămas la Windows 4.1? Că şi ăla mai ezixtă!
    Păi dacă de la Z80 ai sărit la DOS 6.22, m-ai lămurit. Doar că DOS se traduce prin Disk Operating Sistem, fără de care PC-u’ nu ar fi ezixtat. Îmi amintesc de primul PC avut, avea un HD de 20 MB, ce tare era! Avea FD de 5. Până acolo softu’ se punea pe casete. Cele mai performante „casetofoane” erau C 64 şi mai apoi C 128, da’ oriş’cât, cu HD-u’ de 20 MB rupeai gura târgului. Ăsta era XT parcă… MS_DOS 6.22 a fost urmat de Windows 3, apoi 3.1, şamd. W 95 e departe, Millenium e după „98”, după el a fost Windows 2000. Acu’, XP-u’ a fost foarte de succes, da’ avea destule păcate. Dom’le, să vezi ce tare-i Windozu’ 8.1! 😉 Altfel şi pentru bunica, pasiunea ei era pe vremea când era fată mare!
    Aşa că, cu cât ai nostalgii mai vechi, cu atât se cheamă că te ramoleşti! Nu se confundă cu vârsta ci cu imposibilitatea de a mai ţine pasu’, de fapt lenea de a mai învăţa, care tot ramona se cheamă!
    Să ai succesuri! 😉

   • Ştiu ce înseamnă DOS (FreeDOS, PC-DOS, nu numai MS-DOS), ştiu ce „afaceri” a făcut Bill Gates cu IBM şi al lor OS/2 din care a „tras” Windows-ul (1.0, 2-0, 3-0, 3.1, 3.11 etc). Toate computerele mele au fost construite de mine din bucăţi, primul fiind un 486 SX, deşi încă am două plăci de 286 prin casă. Încă funcţionează acel 486.

    La vremea respectivă nu am avut ocazia să lucrez cu un Commodore dar ştiam de ele. Mi-a fost de ajuns şi acel HC91 ca să „sparg” jocurile şi să-mi fac „viaţă infinită” în seria Dizzy şi altele, ba îmi construisem propriul program de copiere care cred că e şi acum pe vreo casetă la maică-mea pe vitrină.

    Să mă ierte asistenţa, da’ pe Windows-urile de la Vista în sus (inclusiv) mă piş cu boltă şi le dau foc. Alea-s pentru handicapaţi. În clipa cînd un sistem de operare îmi dă ordine şi-mi creează restricţii, ori dispare de pe hardware, ori împreună cu el. E chestie de principiu, iar unii dintre noi încă mai au aşa ceva.

 2. :))) Multumim, draga mea, dar pare ca nu iesim asa ieftin din probleme, nici eu, nici SLVC.
  Parerea mea: decat sa astepti indurarea lui Mosu, mai bine ranjesti o gingie la Zana, posibil sa ai succes mai repede!
  Nasol ca tocmai fi-tu e calculatoristul. Nu poti sa-i zici nimic de origini cand te enerveaza! Oooof! Ce necaz pe tine! 🙂
  Bafta!

  • Drept e ca as mai avea o masea de minte de sacrificat dar nu stiu la ce tarif se mai comercializeaza, mi-e sa nu-mi dea Zana pe ea cat sa-mi iau un plic si-un timbru si sa trimit mesajele prin posta.
   Si daca o sa-mi rezolv eu problema, sigur o sa ti-o rezolvi si tu, ca uite ce karma colectiva avem, ne virusam amandoua odata. 🙂

 3. Metoda cu Mos Craciun sau cea cu Pestisorul de Aur nu mi se pare cine stie ce. Mai mult m-ar interesa metoda cu Zana Maseluta, caci aceasta minunata zana, atunci cand iti cade un dinte, face in asa fel incat iti creste altul la loc. 🙂

 4. eu acasa am XP. Nu sifonati, e fara licenta, de aproape… o decada.
  Cum la munca am trecut rand pe rand prin diferiti windowsi, tzin cu dintii de anticul laptop de acasa, din aceeasi generatie cu Noe al Adelinai, sa se descurce cu windowsul ala.

  Adelino, eu as dezinstala si reinstala chrome-ul. Asta ar trebui sa salveze dorinta ta. Si la prima logare cu user/ parola, sa ii dai sa o salveze.

 5. Adelino, iartă-mă, am cetit din doi în doi ce ziceai despre laptop şi, drept urmare, ţi-am dat un sfat pe dinafară. La urmă am văzut că e vorba de încălzirea excesivă, ş-acilea poate avea dreptate Dragoş. Da pentru remediere nu-i nevoie să apelezi la luminile lui, te poţi adresa cu încredere oricărei firme de service pentru calculatoare, pentru o curăţire de praf. Dacă ai vedea ce se adună într-un computator după ani de funcţionare, te-ai speria. La laptop chestia e şi mai sensibilă, pen-că spaţiul este foarte mic. Fieş’care laptop are două grile de circulaţie a aerului: una de intrare şi una de ieşire. Dacă se obturează una din ele, nu total da’ măcar cu 30-40%, poţi face cafea pe el, mai ales că fan-ul (ventilatorul) e de mică putere, nu face faţă. Deci du-te să-l cureţi de praf şi dacă tot se mai încinge, vezi la linku ăsta că problema nu-i numai a ta, se întâmplă la mai toate casele: http://www.emag.ro/standuri-coolere-notebook/c . Succesuri! 🙂

  • Depinde. Se pot aduna mai multe probleme la un loc. Poate fi praf în radiator, dar poate fi şi ventilatorul blocat/defect/rău gestionat din BIOS sau vreun soft dedicat, serpentina de răcire poate fi fisurată caz în care agentul de răcire s-a dispersat în atmosferă şi tot ansamblul radiator + ventilator devine ineficient, pot fi deasemenea servicii şi aplicaţii software nedorite/nevăzute care consumă în mod excesiv putere de calcul şi/sau conexiune Internet, iar o funcţionare generală greoaie în special pe Internet se poate datora şi aglomerării de fişiere temporare lăsate în urmă de softuri care nu ştiu să facă curăţenie după ele, plus temporarele de Internet, cache-ul, istoricul, cookie-urile… Se cere o verificare amănunţită hardware şi software.

   Reinstalarea sistemului de operare e o măsură extremă la care eu personal recurg numai şi numai în ultimă instanţă sau la cererea expresă a proprietarului obiectului. Prin reinstalare ‘on top’ se pot pierde multe setări personalizate, update-uri (oficiale sau nu), chiar documente şi alte softuri care au fost salvate – aşa cum prea mulţi au obiceiul – pe Desktop sau în My Documents, adică exact pe partiţia cea mai susceptibilă de a fi afectată şi aşa mai departe.

   Iar dacă reinstalarea se face „pe curat” adică precedată de o formatare a partiţiei active, se pierde absolut totul de pe acea partiţie, în special setările personalizate ale sistemului de operare şi ale fiecărei aplicaţii în parte, salvări de documente sau jocuri, baze de date, chei de înregistrare ale softurilor (pentru cele cu înregistrare online unde site-ul nu mai există sau cele la care s-a pierdut notificarea cu codul de înregistrare nu mai există nici o speranţă) şi evident orice altceva ce a fost salvat pe partiţia cu sistemul (de obicei C:). Ceea ce urmează apoi, după instalarea propriu-zisă a sistemului de operare, adică instalarea driverelor, a aplicaţiilor necesare şi configurarea fiecăreia în parte, ocupă cel mai mult timp şi de obicei configurările depind de la utilizator la utilizator.

   Ce am scris mai sus e la modul general, se adresează tuturor celor care nu cunosc în amănunt modul de operare a computerelor şi care cred că a (re)instala sistemul e joacă de copii. Nu e! Cere mult timp şi atenţie. Şi după toate cele, se găseşte cîte cineva să spună „păi de ce arată aşa, că înainte era altfel?” sau „da’ unde e butonul ăla şi iconiţa aia?” sau „io nu ştiu să umblu cu programul ăsta, mie să mi-l pui pe ăla vechi că ăla era bun” şi tot aşa.

   • Am inteles ideea: trebuie sa pun aspiratorul si mopul cu aburi pe laptop ca e plin de praf! Cred ca si de paianjeni. 🙂
    Doamnee, ce bine m-am regasit in ultimul paragraf! :))

   • Hahaha, sînt bun de îndrumător spiritual dacă ai reuşit să te regăseşti în sfîrşit! 😆

    Cred c-ar fi mai simplu să pui niscai Dero manual într-un lighean cu apă călduţă şi să-i faci o băiţă laptopului. 😛

    (Ptiu, nu l-o pune Aghiuţă pe vreunu’ care citeşte să facă treaba asta – mă mai procopsesc şi cu urări de mamă, un sac de sughiţuri şi frigideru’ plin cu carne! 😆 )

   • Ei, hai că nu-i cazu’ să facem aici demonstraţii de competenţe, ceva genialitate etc. Multe cestii se elimină din start. Când ai Win 7 se elimină multe necazuri din cele de care vorbeşti. Sigur că reinstalarea presupune nişte pierderi, chiar dacă ţi-ai făcut o partiţie numai pentru soft, dar dacă asta-i soluţia, asta e, şi-i de preferat aruncatului’ cu laptopu’, că tot vine Moşu’!

   • Există soluţii care minimalizează pierderile, însă ele nu sînt de obicei la dispoziţia utilizatorului mediu. Nu am intenţia să mă laud sau să denigrez pe altcineva, ci doar să scot în evidenţă aspecte mai puţin cunoscute ale unei activităţi pe care cei mai mulţi o consideră banală. De multe ori oamenii dau aparatele pe mîna unora care se laudă că ştiu să facă una-alta şi se trezesc cu pagube. E bine să ştie că există alternative şi mai ales că graba strică treaba.

    Am şi eu o maşină cu Win7 dar crede-mă că nu am pornit-o decît rareori pentru a-mi testa cîteva aplicaţii proprii atunci cînd am primit rapoarte cum că ar fi ceva probleme. Cînd am văzut că la fiecare operaţie de copiere fişiere sistemul încerca să se conecteze la Internet (modem-ul era pe alt computer şi trebuia să ceară permisiunea), am înţeles pînă unde merge supravegherea (spionajul) americanilor. Şi mă opresc aici ca să nu transform blogul Adelinei în altceva.

   • E bine că te opreşti. N-am şapte „maşini”, mie-mi ajunge un desktop şi un laptop pentru deplasări. Cât despre construcţii de computatoare, eu am încă o firmă pe chestia asta. Ce povesteşti cu Win 7 e o fantezie. Nici nu pot vedea ce setări ai putea avea care să te oblige la conexiune internet la orice copy, oricum asta-i o aiureală. Cert este că având Win 7, Adelina nu poate „beneficia” de supraîncărcări ale procului, ceea ce elimină toate presupunerile şi posibilităţile de supraîncălzire cauzate de suprasolicitare. Asta e posibil pe un Win 98, care presupune mari eforturi şi resuscitări pentru a fi menţinut în funcţiune, fie chiar vorba numai de rularea unui Firefox 31.0. E fantezistă chiar funcţionarea lui 98 pe un dual core. Dom-le, eşti încremenit într-un proiect de-acu’ 15 ani, limitat de posibilităţile lui pe care culmea, ai ajuns să le prea-măreşti! 😯
    Da’ chestia aia cu update-uri proprii la Windows m-a făcut praf! Nimeni pe lumea asta nu s-a lăudat cu aşa ceva, toţi ştiind ce-nseamnă un cod sursă şi orice intervenţie minimă fără să îl ai! Hă, hă, hă! Gata, ajunge! 🙂

   • Uiţi un lucru: laptop antic, vechi şi de demult. Şansele să ruleze un Win7 pe aşa ceva sînt extrem de slabe. Cum Adelina nu a specificat ce versiune de Windows (dacă e Windows!!!) rulează pe acel laptop, eu am să presupun că e XP, probabil SP2 sau SP3.

    Nu mă lansez în dezbateri despre fantezii, se vede că nu ai idee despre ce anume poate face un 98 cu update-urile de rigoare, deşi sînt perfect conştient de limitele lui. Nimeni nu a spus că ar avea sau ar trebui să aibă 98, am spus doar că eu am şi sînt mulţumit de el pentru ceea ce-i cer. Atît. Dar aşa ca să fii împăcat, 98 funcţionează fără probleme pe orice fel de procesor; nu va „vedea” decît un singur ‘core’ din cîte există, dar va funcţiona. Garantat 100%!

    Firefox e mizerabil. Cu cît mai nou, cu atît mai multe cerinţe, pe care evident o piesă veche de hardware cum e laptop-ul Adelinei nu are cum să le satisfacă. Măgărie de marketing în perfect acord cu M$. N-am să discut despre Chrome fiindcă guglă are interdicţie pe maşinile mele în toate formele sale, mai puţin (rareori) iutub.

    Cît despre update-uri proprii, cred că n-ai înţeles despre ce vorbesc sau te prefaci a nu înţelege. Lăsînd deoparte faptul că dacă aş vrea mi-aş bate capul să-mi construiesc propriile DLL-uri, nu am spus că aş fi făcut asta, ci că am contribuit – într-un fel sau altul – la crearea unor pachete neoficiale de upgrade pentru 98SE. Cu alte cuvinte, am luat DLL-uri din WinME/2000//2003/XP şi le-am instalat în 98SE. Nu le-am construit eu, doar le-am copiat. Capisci?!

    Dacă n-ai auzit de Revolutions Pack, ar fi cazul să cauţi. Este un skinning engine pentru 98/ME făcut de o singură persoană, un rus, care la vremea cînd l-a conceput avea 17 ani şi care în forma actuală se pişă pe Windows Blinds. Între timp a mai creat şi StartIsBack pentru Windows 8.x, tot el singur, aşa că nu-mi spune mie ce înseamnă cod sursă şi intervenţii în Windows. Ai un pic de decenţă, te rog! Caută Rudolph Loew, vei afla despre patch-urile lui complet originale. Şi altădată cînd mai ai chef de contradicţii adu-ţi aminte de afirmaţia lui Arthur C. Clarke:
    „The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.”

    Acum chiar mă opresc, fiindcă îmi pierd timpul degeaba. Adelina, iertare pentru disconfortul creat la tine acasă! 😳

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s