Cine-a pus ghimbiru-n drum

Standard

După ce timp de 50 de ani am mâncat numai prostii, am decis ca următorii 50 să îngurcitez cât mai multe chestii naturale (bine, câteva cipsuri sau cocacole ocazional se mai acceptă). Aşa că m-am pus pe documentare cam ce-mi poate oferi maximum de vitamine, nutrienţi şi stimulatori de imunitate. Am luat chiar si un Nutribullet care să mi le mixeze , ca să nu mă obosesc să le ronţăi, pe modelul „da’ muieţi îs posmagii”.

Şi după ce am făcut provizii de tooot felul de seminţe, de polenuri, de propolis, de lăptişor de matcă, am ajuns şi la apologia ghimbirului. Care ghimbir era aşa de lăudat şi aşa de recomandat pentru orice, de la infarct la mătreaţă, că m-am şi mirat cum de am trait eu fără el până acum!

Deci am purces voiniceşte la supermarket şi am umplut paporniţa de ghimbir! Am ajuns acasă şi hai să fac un nutriblast, adica o adunare generala din tot ce mi-a ieşit în cale posesor de vitamine. Pus două mere, pus două portocale, pus două linguri de seminţe, ajuns la ghimbir! Cât ghimbir se pune?Păi hai să nu facem discriminare, să procedăm ca Noe şi să luam o pereche! Deci, doi ghimbiri! Sau două ghimbire?…Neştiind de ce sex sunt, să zicem două rădăcini de gimbir ( e ca la macrou, nu ştiu niciodată daca-s doi macroi sau două macroaie). Curăţ frumos rădăcinile, adulmec cu nesaţ aroma revigorantă, pun la mixat şi apoi torn în căni;că şi Soţu’ e mare consumator…

Am luat o gură, să o savurez fiind prima dată când îmi delectam papila gustativă cu aşa aliment miraculos. Lumeee, ce senzaţie am avut! Primul gand care m-a străfulgerat a fost cel de regret că nu avem extinctor la bucătărie. Al doilea, că poate sunt amnezică şi nu mai ştiu când am pus o tonă de ardei iute, un litru de acid clorhidric şi un balot de frunze proaspete de urzică. Al treilea a fost a fost un răcnet interior ‘ti-ai ai dreaqu’ care-aţi culivat ghimbir şi l-aţi pus pe piaţă să moară fraierii care cumpără!

Am înghiţit cu noduri şi am aşteptat reacţia soţului.El a avut prezenţa de spirit să ia doar o înghiţitură mică, de degustare. Înghiţitură mică, da’ stâmbătură mare!

-Tu ştii cât ghimbir se pune în combinaţia asta?

-De unde să ştiu, ce crezi, că mama mi-a dat numa ghimbir cînd eram mică?

-Păi şi căt ai pus?

-Nu mult, doar două rădăcini…

Am aruncat maclavaisul exploziv, am oprit doar o parte din el peste care am pus alte mere şi portocale. Nici acela nu s-a putut bea. Şi iar am oprit doar un sfert şi am refăcut combinaţia. Acu a fost acceptabil, nu ne-a ars tot tubul digestiv, poate doar să fi pârlit puţin amigdalele…

După această experienţă traumatizantă m-am uitat şi eu pe net la modul de utilizare al ghimbirului. Ar fi trebuit sa pun cam doua feliuţe de un centimetru…Am tras concluzia că expresia ce ştie ţăranu’ ce e şofranu’ se aplică şi pentru ghimbir.🙂

 

Ieri, la supermarket, cu lista în mână bifam ce cumpărasem.

-Gata, am luat tot! zic eu.

-Vezi să nu uiţi să mai iei nişte ghimbir! Că n-ai umplut toată cămara…

ghimbir

 

Voi consumaţi alimente exotice?Ştiţi la ce folosesc şi cum se prepară sau sunteţi nişte cobai ocazionali?

36 responses »

  1. Vai.. Imi sterg lacrimile. Nu stiu cand am ras ultima oara cu atata pofta si cu lacrimi. Nu de voi, ci de comicul situatiei🙂 Multumesc, ca-ntr-o zi nu prea usoara, am avut ocazia sa ma destind asa placut🙂

  2. Pot sa-mi imaginez prin ce-ai trecut… Eu am facut o crema cu ghimbir, boia de ardei iute si ulei de cocos. Crezi ca n-am gustat-o, desi era pentru reumatism?😀 Asa ca, daca dai o limonada cu ghimbir si menta, ma bag!😉

  3. Doua feliute si tu ai pus doua radacini…Vai de gatul vostru! :))))
    Ai cumparat tot lotul de ghimbir? :))))))
    Suna bine ce scri tu , exceptand sucul asta….si ma tenteaza si pe mine sa imi iau nutri de asta…singura chestie care ma retine este ca va ajunge exact ca si storcatorul sau blenderul , in debara , uitate in praf….

    • N-am cumparat chiar tot lotul, am mai lasat vreo cateva radacini, poate mai vor si altii sa se otraveasca. Dar am luat suficiente provizii pentru un an.🙂
      Si eu am fost sceptica cu Nutribulletu’ ala dar chiar e bun, sta mereu la indemana si il folosim zilnic. Cel putin asa mi-am propus in urmatorii 50 de ani.🙂

  4. Am ras 2 min si acum sa iti raspund:
    La 50 ani, a?🙂 Mai am niste ani pana acolo.
    Si eu prima data am pus ghimbir ca si cum as pune rosii in salata :))), acum pun ca pe hrean :)))
    In rest, pour les connesseurs, hreanul nostru e la fel de breaz. Eu aici am pus o radacina de ghimbir in pamant si rup cate o bucatica (nod) din cand in cand. Gratis, am zis🙂

    In rest, multe chestii faine avem si noi prin romanica: papadie si urzici, catina (verisoara cu goji), fructe de padure (aici doar cu ursu’ tre sa te bati), merele abia la toamna ies. O sa infloresti si inverzesti🙂

    • Pai daca stiam ca e ca hreanul nici nu ma atingeam de el, ca mie nu-mi place nici macar mustarul cu hrean! Dar miroase frumos, zau ca-i bun de aromoterapie!
      O sa pun si eu o radacina de ghimbir in pamant. Si-o sa-i cant si prohodul!🙂
      Ca infloresc si inverzesc nu-i mare lucru, dar stai sa vezi cand o sa incep sa fac si fotosinteza!

  5. Am încercat un ceai când mai aveam puţin şi-mi scriam testamentul de durere de gât şi răceală. L-am băut fără să clipesc, n-am mai simţit nimic juma de oră dar mi-a amorţit şi durerea. De atunci… pas ghimbir că nu mai am curaj.

  6. Eu am încercat o combinație de ghimbir, lămîie și miere ,da rezultatele nu sînt atît de spectaculoase pe cît e de lăudată poțiunea magică.În zona asta ghimbirul ,pe care îl cheamă -zăngebil-se folosește și la sosuri ,cam picant ce-i drept..
    Gura tîrgului zice că ghimbirul e de mare leac…așa o fi. 🙂

  7. E și praf. Tot la magazin. Îl pui pe friptură, ca pe sare. Eu am băut ceai de. Cică îți ia răceala cu mâna. Așa e. Atâta de rău te ustură gâtul, nasul și-ți curg ochii după el că, de îndată trece efectul, starea de răceală anterioară îți pare sănătate curată.

  8. :-))) Consortu’ s-a „fript” întocmai ca tine!😆

    Nutribullet e prea bun ca să fie adevărat! Pințu’ bobinează tot ce prinde, iar noi ne bucurăm că nu știe ce în băutura miraculoasă: „E doar măr cu banană și piersică!” N-am făcut încă cu elegume exclusiv… Da’ nu-i timpul pierdut.😀

  9. Haha, si tu vrei sa mori sanatoasa😉;;)
    Si eu , un faras de jaratec…cand imi amintesc .
    Amestec ginger,(~2cm de radacina, curatat si maruntit) cu zeama de la o lamaie si miere de albine,doo linguri generoase,si nu ti trebe extinctor in bucatarie.
    Imi place aici la tine ,thx .

  10. Pingback: Alienata Popa te minte pe facebook « Ca-n-tina politică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s