Oare e corect?…

Standard

Nu mi-a făcut nici un rău. Dar nici bine nu mi-a făcut. Nu era cetăţean român. Nici vreo decoraţie naţională n-a primit(poate să i se acorde vreuna post-mortem, dar nu văd să se grăbească cineva să i-o confere). N-a locuit în ţara asta. Nici nu i-a vorbit limba.  Dar cică a iubit-o. A fost căsătorită cu un rege demisionar, deci  nici n-a văzut măcar tronul României. Nu ştiu mai nimic despre ea, decât poveştile emoţionant-siropoase pe care le văd acum pe toate posturile de televiziune.

Acum a murit şi se va declara zi de doliu naţional, cu onoruri militare, alea-alea… Fiindcă a fost Ana de România! Oare e corect?

Nu că aş fi cârcotaşă, că aş avea ceva să-i reproşez, ca n-a mâncat salam cu soia cu mine sau că ar fi trăit dintr-o renta acceptată de la comuniştii cei odioşi, nu că mi-ar fi fost antipatică sau că nu mi-ar fi plăcut cum se îmbrăca. Nu, nimic din toate astea. Doar că nu înţeleg în ce calitate oficială beneficiază regina Ana de Bourbon-Parma de doliu naţional în România!. Fiindcă, oricât de carismatică ar fi fost ea ca persoană, n-a avut nici un statut privilegiat  şi nici o funcţie în statul român.

Şi, urmând acest precedent, o sa fim în doliu naţional şi când va răposa principele Duda?… Nu că n-aş avea alte griji sau că aş avea insomnii date de aceste dileme, vreau doar să ştiu când trebuie să cobor drapelul în bernă. În bernă, nu în Berna, unde a trăit regina…

28 de răspunsuri »

  • Cum nu-i mare lucru in valiza aia…paguba-n ciuperci! 🙂
   Si nu e vorba de de gandesc eu ci de interpretarea legala.Am inteles ca s-a renuntat la onoruri militare tocmai fiindca nu se incadra in prevederile legi, deci.
   In rest, despre regina si despre morti in general, numai de bine!

 1. Subscriu la ceea ce bine ai punctat. Nu sunt carcotasa de asemenea, dar ma intreb pe cheltuiala cui va fi adus corpul neinsufletit in Romania? Sper ca nu pe cheltuiala statului roman!

  • Nici nu m-am gandit la bani, doar voiam sa inteleg daca asta e o regula sau o exceptie de la regula si daca se va aplica tuturor membrilor casei regale.
   Si ca sa nu fiu carcotasa cu totul, uite, am sesizat si un lucru bun: la Curtea de Arges e forfota mare, se asfalteaza de zor, asa ca localnicii raman si ei cu un beneficiu! 🙂

 2. Esti rea si nerecunoscatoare.
  Eu, personal, am propus ca si saptamina premergatoare zilei de 30 iunie sa fie considerata saptamina de doliu national. Ca cine poate s-o uite pe Regina Lupeasca, sotia lu’ Carol al II-lea? Din cite am auzit si ala a fost o specie de rege de Romania. Zic o saptamina intrucit aia era si romanca si evreica, adica o combinatie fier-beton, plus faptul ca la anu’ se-mplinesc 40 de anisori de cind Regina Lupeasca a trecut in nefiinta. Ce femeie! Ce Regina! 😆

 3. Acum hai sa fac un comentariu referitor si la doliul national. La internet scrie ca se poate institui acest doliu si pentru o persoana care face parte din clica monarhica sau si mai interesant, pentru o catastrofa care a indoliat lumea, nu neaparat petrecuta la poalele Carpatilor.
  Asa ca doliul national e oarecum justificat, dar cum ramine cu Lupeasca?

  • Of, ca la Lupeasca nu prea ma pricep!… Dar gandesc ca vor mai fi traind si alti niscaiva stra-stranepoti de domnitori romani, macar vreunul de fanariot, ma rog, cineva de vita suficient de nobila si aflat in preajma tronului cat sa merite un steag in berna.

   • Nici eu nu ma pricep la Lupesti, dar in principiu, daca Ana e considerata regina de Romania, de ce n-ar fi Lupeasca? In fond aia ar fi mult mai indreptatita, desi, personal, le consider doar o Ana s-o Lupeasca, nimic mai mult. 😉

 4. Pentru restabilirea unui mimim adevăr istoric: familia regală a locuit la Versoix aproximativ 49 de ani. Localitatea Versoix se află la câțiva km de Geneva nu de Berna. Distanța rutieră dintre cele două localități este de 158 km.
  P.S. Aștept cu interes eventualul doliu declarat pentru un… președinte.

 5. Doliul national nu are nici o legatura cu functiile in stat. Are o legatura cu oameni emblematici. Guvernul declara doliul national asa ca probabil domnul Ciolos a vrut sa faca un gest elegant fata de familia regala. Care famlie regala, chiar daca nu mai are tronul unei tari, ramane o familie regala.

  • De fapt nu chestia cu doliul national ma intriga ci cea cu onorurile militare, fiindca stiu ca acolo exista niste conditii clare, macar o decorare post-mortem (ceea ce Casa Regala spune ca este exclus de protocolul lor). Ca doar nici cei de la Colectiv n-au fost de vita nobila si tot s-a tinut doliu (pe buna dreptate)!
   N-am nimic cu casa regala (ba chiar mi-as fi dorit sa avem sansa revenirii la monarhie!), doar ca mi s-ar parea sa se bucure de unele „privilegii” atat cat traieste regele Mihai (daca o mai fi traind!), nu sa se bucure si Duda de rente viagere, palate si alte chestii.

 6. Nu e corect nici titulatura Regele Mihai, că doară eu ştiam că România-i Republică şi nu Regat. Da’ aşa-i la noi, cu curu-n două luntri. Cât despre doliu, nu mă doare. Ştiu sigur că după mine nu va fi doloiu nici pe scară, aşa că ho! nu vă repeziţi cu critici! 🙂

  • Un rege nascut rege moare rege! Cu sau fara tron! Dar Ana „de Romania” parca nu suna bine cat timp persoana n-a avut tangente cu Romania. Cum nici „prens Pol de Romania” n-are legatura cu realitatea.
   La mine cu doliul o sa fie si mai naspa, nici scara n-am! 🙂

   • Să mori tu? Şi care din regii lumii s-au născut regi? Nu cumva au ajuns regi ca urmaşi sau prin alte smecherii? Că de născut s-au născut doar prinţi! Vrei să spui că Mihai a fost uns rege, după renunţarea la tron a tatălui său, în timp ce Ana n-a fost nimic, că dacă e s-o luăm după cum zici tu, Mihai, rege şi după abdicare, şi-a luat nevastă, devenită automat regină! Că doar nevasta regelui ie regina. Ei?

 7. Doliul național e „de dragul” Regelui Mihai. Dacă o mai fi printre vii, că…
  Nu te teme: dacă trece tovarășul Duda la ceruri, înaintea noastră, eu mi le invit pe colegele de Prărăvălie la cârciumă, în oraș. (Doamne, dă, Doamne, să nu cheltuiesc toată pensia în ziua aceea de grație, pe trei măsline și trei scobitori!)

  • Wow, si tu ai dubii privind „trairea” regelui Mihai? Ca si pe mine ma bate-un gand parsiv cum ca ori e deja refrigerat, ori e pe plaman artificial…
   La ce o sa-ti mai trebuiasca 3 scobitori atunci, cand e putin probabil ca o sa mai ai in ce sa te scobesti? 🙂 Sau, daca tot o sa ai o pensie mare si o sa te paleasca generozitatea, pune 4, ca as veni si eu…

   • Declaraţie Margareta: Urmează ca noi, Casa Regală, să ne consultăm cu medicii care îl îngrijesc pe tatăl meu şi care, în urma investigaţiilor pe care i le vor face Majestăţii Sale, îi vor da sau nu permisiunea de a participa la funeralii.
    În ce stare se poate afla un om dacă medicii „nu i-au permis” să participe nici la ceremoniile ce au avut loc în Elveţia? Că îl aduceau şi pe targă, da’ probabil nu puteau căra toată aparatura ATI. Sau cine mai ştie, văz că nu se omoară nimeni din „casa regală” cu tradiţia, „regina” a decedat pe 01.08.2016 şi va fi înmormântată pe 13! Acu’, ce-ar mai conta 10-15 zile în plus?

 8. Dacă separi personalitatea Reginei Ana de Dinastia Română, sigur că îţi va fi mai greu să înţelegi ce a făcut pentru români. Aşa cum îi este lui Ion Cristoiu.
  Regina Ana şi Regele Mihai sunt părinţii celei de a 5-a generaţii regale româneşti. Casa Regală a adus, şi în ultimii 26 din cei 150 de ani ai săi, contribuţii majore, precum campania pentru aderarea României la NATO şi UE.

  • E adevarat ca nu stiu foarte multe despre activitatea casei regale, ce am invatat eu in scoala comunista nu prea pacane cu realitatea; dar nici in istoriile moderne spuse selectiv nu prea cred. Cat despre ce spune Cristoiu… habar n-am, nu-i pe lista mea de lecturi obligatorii!
   Ca un crez personal (si utopic, desigur!): prefer monarhia, asta ar insemna respectabilitate si stabilitate fiindca atunci cand te nasti cu menirea de a urca pe tron te si pregatesti intens pentru asta, nu ajungi cocotat in varf propulsat de partid si interese meschine. Dar sansa intoarcerii la monarhie am ratat-o si nu orice neamt are valoarea lui Carol I…
   Bun venit in vizita si multumesc de comentariu!

 9. Discursul Regelui Mihai în parlament, la împlinirea vârstei de 90 de ani.

  „Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,
  Sunt mai bine de şaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia reprezentanţilor legitimi ai poporului.
  Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.
  Ultimii douăzeci de ani au adus democraţie, libertăţi şi un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, îşi împlinesc visele şi încearcă să-şi consolideze familia şi viaţa, spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.
  Mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989.
  Dar politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.
  Multe domenii din viaţa românească, gospodărite competent şi liber, au reuşit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători şi companiile mijlocii, tinerii şi profesorii din universităţi, licee şi şcoli, cei din agricultură.
  Încearcă să-şi facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomaţii şi funcţionarii publici, deşi sunt puternic încercaţi de lipsa banilor şi descurajaţi instituţional. Îşi fac datoria faţă de ţară instituţii precum Academia Română şi Banca Naţională, deşi vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit faţă de ierarhia valorilor din societatea românescă.
  Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare.
  România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile şi aeroporturile moderne sunt parte din forţa noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a societăţii.
  Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre.
  Nu m-aş putea adresa naţiunii fără a vorbi despre Familia Regală şi despre importanţa ei în viaţa ţării.Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.

  Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,
  Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor! Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.
  În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra fiinţei naţiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.
  Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi.
  Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.
  Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi.
  Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi.
  Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna. Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.
  Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

  Discursul pe care Ion Iliescu l-a ţinut MINERILOR pe 15 iunie 1990

  Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conştiinţă civică. Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplina civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu. Şi de asta dată aţi demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conştiinţă civică, patriotică aţi simţit momentul dificil şi cu o dăruire exemplară v-aţi arătat gata să fiţi solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastra a fost plin de îmbărbătare pentru toţi cei de bine, care doresc progresul societăţii româneşti. Vreau să vă mulţumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-aţi demonstrat în aceste zile”.
  Cu ajutorul dumneavoastră au fost descoperite în subsolul clădirii PNŢ-ului un depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau în Piaţa Universităţii şi armament. La clădirea Asociaţiei „16-21 Decembrie” depozite de bâte şi de alte asemenea arme albe, lanţuri şi aşa mai departe. În subsolul cladirii Universităţii s-au descoperit arme: 22 de puşti Jeco, dar care sunt arme periculoase în asemenea condiţiuni, şi saci cu prafuri euforizante pe care probabil că le-au tot folosit în această perioadă. Cum se poate motiva că în sediul unui partid politic, în sediul unor asociaţii declarate apolitice, prezenţa unor asemenea depozite de sticle incendiare, de muniţii, de droguri şi arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva aşa ceva? Noi considerăm că răspunderea morală o au şi unii gazetari, unii intelectuali care au incitat în această perioadă”.
  Eu vreau încă o dată să-mi exprim întreaga recunoştinţă, din partea populaţiei Capitalei pentru prezenţa dumneavoastră, utilă şi eficientă. Vreau să mulţumesc pentru spiritul organizat în care v-aţi prezentat, în care aţi acţionat, să mulţumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma şi celorlalţi lideri sindicali care au fost în fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat în aceste zile. Deci vă mulţumesc tuturor pentru tot ce aţi făcut în aceste zile.
  Ştim că avem în dumeavoastră un sprijin de nadejde, când va fi nevoie vom apela! Sper să nu mai fie nevoie să apelăm la dumneavoastră”…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s