Taranu’ si Culcalatoru’

Standard

Bai, Maicrosoftule, Aibiemule  si bai, Vale Siliconata, care mai aveti, bre, nevoie de specialisti? Nu de alta, dar mai am vreo trei sedinte si termin cursul de culcalatoare si nu stiu unde sa-mi depun siviu’ pentru angajare.Si-ar fi pacat ca reintruparea lu’ Steve Jobs sa ramana fara job…

Personajele povestirii sunt doua: Taranu’, adica subsemnata, si Culcalatoru’, adica un laptop care n-are nici o diacritica acolo unde stiam eu ca trebuie sa fie. Intriga e cum sa invete taranu’ sa manipuleze eficient culcalatoru’, ceea ce-i la fel de complicat ca asocierea babii cu mitraliera. Intriga presupune nasterea de foldere si fisiere, lirica tine de alegera culorii si a modelului de bordura, epicul e cum sa transferi un text cu PrtScn sau captura de imagine, iar dramaticul…of, dramaticul! e cum sa facem tabele complicate in Word.

Si daca toata chestia asta are loc la intoarcerea din concediu, cand toti muschii, chiar si aia de contracta lejer scoarta cerebrala, sunt relaxati maxim, va inchipuiti ce entuziasm si spor pe capul meu.Spuneti si voi, n-ar trebui initiata o lege care sa interzica invatarea de lucruri noi dupa varsta de 50 de ani? Ca unde sa mai depui atata informatie, daca RAM-ul e supraincarcat, ba chiar si putin virusat!?… Dar, daca-i ordin, cu placere!…

Nu-s chiar total pe dinafara, ceva notiuni de baza in exploatarea calculatorului am si eu, pricep ce-i ala folder, cum e cu adresa de mail si cu transmiterea de fisiere, mai greu imi e cu nenorocitele alea de tabele, aici sunt la grupa incepatori _spre _inapoiati. Gasesc ca-i interesant si util ce ne invata, doar ca suntem o grupa cam aglomerata  si neuniforma ca si nivel de cunostinte, asa ca merge cam greu pana pricepe toata lumea ce are de facut. Iar doamna prefesoara…. Draguta, foarte draguta, dar foarte sucita! Zice: vreau chenar cu linie dubla-simpla (cum naiba, ori dubla, ori simpla!?!), de culoare rosie, margine jos de 1,7, sus de 2,4, titlu in algerian, de 16, subliniat cu verde, centrat si cu umbre! Si cand sa zic ca i-am dat de cap si am respectat toate indicatiile, n-apuc sa-i pun umbra ca aud: m-am sucit, vreau chenar ondulat, albastru, pagina inscriptionata pe diagonala cu bleu, text aliniat spre dreapta. Hait, ia-o de la capat! Si cand sa termin , iar o apuca suceala: nu mai vreau inscriptionat pe diagonala, vreau pe orizontala, si scrisul inclinat, titlul bolduit si pagina numerotata in dreapta jos! Femeiee, m-ai inebunit, hotaraste-te ce vrei, ca am numai borduri si bolduri in creier!!!

Ieri, pe la orele 14 trecute-fix, cand deja ni se cam incinsesera circuitele si mi se gripase neuronul, zice: mai aveti o tema si puteti pleca; cautati pe net o reteta de prajituri, copiati o imagine, dar nu cu copy-paste ci cu PrtScn sau captura de ecran, o decupati si o inserati pe o pagina noua, apoi copiati la fel si textul retetei si-l lipiti alaturi. Pai nu era mai simplu sa iau imaginea cu text cu tot, sa nu fac treaba din bucati? Si nu-i sadism curat sa ma pui sa caut poze cu prajituri cand urla foamea-n glanda? Macar n-a zis sa caut o poza cu animalute, cu tomberoane, cu avioane cu reactie, orice , numai sa nu fie chestii comestibile…

Zau c-am terminat prima! Si cand m-a intrebat colega de alaturi cum am facut, ca ei nu-i iesea, m-am uitat asaaa, putin de sus, cu un aer de suprioritate care s-ar fi tradus prin „e complicat, nu stiu daca o sa poti intelege, dar hai sa incer sa-ti explic” si i-am raspuns sincer: habar n-am, mi-a iesit pur si simplu!

Ce sa mai lungesc povestea, cred ca nu va puteti imagina cam ce atmosfera e la curs, parca asteptam lectia in care o sa ne invete cum se trimit sateliti de Marte si cum functioneaza robotelul ala de aduna probe din sol, ba chiar si cum sa facem analiza fizico-chimica si organoleptica a probelor adunate. Dar e bine, deja ma simt mai inteligenta, nu-i putin lucru sa stii sa asamblezi trei coloane si cinci randuri, ba sa le pui si chenar rosu cu linie ondulata!

Saptamana viitoare sfarsitul cursului se suprapune cu Festivalul Tuicii asa ca nu incercati sa ma contactati vreo 3 zile, o sa am de sarbautorit intensiv. Si pe urma o sa incep sa-mi valorific noile talente intr-o modificare de cariera. Dar decat sa-mi pun geniul in slujba unor capitalisti feroce, zic c-ar fi mai bine  sa-mi deschid propria firma. Sa o numesc, de exemplu Macromoft!Ca Microsoft e prea „micro” pentru mine… Mai are cineva aptitudini si e dornic de o cariera promitatoare? Ca fac recrutari si platesc bine. In nuci…

PS. Dupa ce-mi iau examenul si diploma, se cheama ca-s IT? Sau ET ? Ca degetel tastator am…

20 de răspunsuri »

 1. Ai uitat de tutorialele mele despre diacritice? Arată-i şi prefesoarei, că poate nu ştie, în pana mea! De fapt, nici o instituţie din colonia Rrromânia nu ştie de diacritice în actele oficiale, bazele de date ş.a.m.d. că alea trebuie date mai departe la stăpîni şi ăia-s handicapaţi, nu cunosc altă limbă decît… hamericana.

  • Mai, vecine, am si eu o varsta, pricep greu si uit repede, mie daca nu-mi si desenezi, tot degeaba! Si, mai nou, trebuie sa-mi desenezi cu bordura dubla-simpla si rosie, apoi s-o schimbi cu ondulata verde! 🙂
   Da’ lasa, trece el si examenul si pe urma „dilesc” tot ce nu-mi trebuie din informatie. Pai nu??

   • Apoi vecină, am şi io o vîrstă, îmi tremură mîna, nu mai pot desena. 😀
    Las’ că oricum ce vă învaţă acolo va fi complet inutil în practică. Aşa că poţi să uiţi liniştită. 😀

 2. Io nu scriu în word, că scriu numa’n wordpress, iar tabele numai din cele de calcul, nici alea de la microsoft, că vorba ta, e prea micro.
  Da’ mă gândesc si eu că tre’ să-mi scriu un sivi și nu știu, zău, cum o să fac. Poate-l rog pe Dragoș, că tot este el specialist.

  Da’ ce-ți veni să te bagi și la IT, că te știam pe la radio(logie)? Ori te gândiși să dai ocol tuturor secțiilor din spital? 😀

  • Ai să rîzi da’ io n-am nici un fel de Office pe maşina asta, doar un PPS reader (şi ştii cine-i de vină pentru ăla 😛 ) De altfel, experienţa mea în aşa ceva e extrem de mică şi veche, am uitat cam tot ce ştiam. Aşa că n-aş putea fi nimănui de ajutor, nici măcar mie.

   • Cred că-mi dau seama. Ție îți este suficient un carnețel de notițe pentru ceea ce faci. Adică dai note. 😀 Mie îmi dăduși notă de trecere?

    Lăsând gluma, bănuiesc eu că folosești netepad, că n-ai nevoie de mai mult, iar la PPS-uri eu sunt tartorul pentru care ți-ai instalat readerul.

   • Ţi-am dat notă de… petrecere. 😀

    Ce-i aia ‘netepad’? Bănuiesc că voiai să scrii ‘notepad’. În care caz nu, ăla e dispărut de mult şi înlocuit cu Metapad, care are cîteva funcţii şi opţiuni utile, în special buton de ‘Save’ în toolbar, pe care m-am obişnuit să-l folosesc după fiecare modificare încă de pe vremea cînd cădea reţeaua electrică de N ori pe zi. Pentru fişiere Unicode adevărate folosesc însă (destul de rar) Notepad2 fiindcă Metapad are cîteva neajunsuri în privinţa asta.

    Problema e că Word creează nişte formatări pe care WP le interpretează prost, textele apărînd uneori cu spaţii mult prea mari între rînduri ceea ce le conferă un aspect dezagreabil şi scade legibilitatea. M-am uitat în sursele unor asemenea texte şi m-am îngrozit cîte tîmpenii poate băga Word acolo. Aşa că mi se pare mult mai simplu să scriu textul simplu, fără formatări, într-un editor nepretenţios, iar formatările să le fac pe loc în WP. Dar avînd în vedere noile modificări la logare care efectiv îmi interzic să folosesc browserul vechi şi rapid, n-am să mai scriu în veci pe WP, probabil nici n-am să mai comentez.

    Cu PPS-urile ai ghicit, nici nu era greu. Tartore! 😛 😆

   • Uff! Mă iartă pentru greșeala de tipărire, dar nu am lumină prea bună și nici nu sunt prea atent. Normal că de notepad era vorba.
    Am avut rare ocazii în care am publicat câte un text scris ci LibreOffice, dar poate că eu, având obișnuința de a scrie în varianta „Text” și nu în „Visual”, nu mi-au apărut diferențe. Drept este și faptul că eu nu folosesc cine știe ce formatări de text. Sunt mai „spartan”, dacă pot spune așa.
    Exact pentru acele spații mari între rânduri am ales varianta „Text”, pentru că aici controlez mai bine spațierea.

    Cu Metapad m-ai băgat în ceață, căci este prima dată când aud de el. Dar tu știi că eu și cei de la microsoft nu suntem prea buni amici.

    Ai grijă cum mă numești, nu cumva să și devin! 😀

   • Te iert, te iert, că şi eu sînt tot în întuneric. 🙂
    Da, în mod Text nu se aplică formatările din Word, dar majoritatea probabil că nici nu ştiu – sau nu le pasă – de modul ăsta şi lucrează direct în Visual.

    Metapad e foarte, foarte vechi, a pornit din ’99, o perioadă a fost abandonat apoi s-a reluat lucrul pentru scurt timp, s-a trecut de la v3.51 la v3.6. E simplu şi rapid, nu consumă resurse, adică exact ce-mi place mie. Şi NU e făcut de MicroShit. 😉

   • Mulțam de informații. Fost, văzut despre ce este vorba. Dar tot nu știam de el până azi.

    De modul text am aflat prin încercări (că d’aia ne-a fost dată curiozitatea), când am văzut spațierea, deranjantă mai ales la poezele. Pe altă parte, în text nu știu să pun link (știu ce-mi vei zice, dar la mine nu mai lucră programele tale si mi-e lene să învăț secvențele de taguri HTM), spre exemplu, dar pentru cele ce nu-mi merg mie bine, trec în visual.

    Ai dreptate, eu m-am numit, dar am uitat, că-s „tânăr” și-i normal.

    Vezi că ne ciufulește Adelina! 😀

   • Cu plezir. 🙂 Las’ că de multe nu ştim noi toţi, au fost ascunse de „cineva” ca să se vîndă alea „mari” şi scumpe.

    Nu toţi au darul curiozităţii şi curajul experimentării, ba poate nici timp în exces n-au pentru aşa ceva. Uite, eu nu mai am timp, condiţii şi chef să aprofundez Linuxul, să văd ce se poate face cu „uneltele” din dotare. Dacă nu mai merg jucăriile mele ar putea fi vina Wine. Am senzaţia că se depun mari eforturi pentru a împiedica automatizările, pentru a îngreuna şi complica accesul, sub pretenţia „securităţii”.

    Tinere, părerea mea: pune-i minţii o proptea! 😀

    Adelina abia mai trece pe „acasă”, nu vezi ce ocupată e în ultima vreme? Dacă nu-i facem noi trafic o uită lumea de tot. 😛 😀

   • La Wine m-am gândit și eu, că poate nu l-am instalat corect/complet, da’ nu mi-a dat inima ghes să-l repar.

    După o anumită vârstă, răbdarea diminuează, d’aia n-am nici eu răbdare să mai dau iama prin cele setări sau să-mi rectific unele programe ce nu-mi funcționează cum știam eu.

    Gata! 🙂

   • Cum sa va ciufulesc, baieti? Va rog sa „va simteti bine”, abia mai trag si eu cu urechea la ce comentati, bine ca nu-i despre fotbal sau despre politica! Mai usor invat asa, pe furate, decat pe predate!

  • Pai tot cu wordpress eram si eu obisnuita, de-asta mi-e mai greu cu chestii noi. Parca e mai simplu cand nu sti nimic decat atunci cand stii ceva si trebuie sa inlocuiesti cu altceva.
   Nu de placere si nici de curiozitate m-am apucat de curs, ci”voluntar-obligatoriu”, asa vrea Conducerea, sa ne scoleasca pe toti, sa nu ne mai dam loviti ca nu putem sa ne facem tabele si raportari singure. Nu-i rau, da-i cam greut.
   Si oricat as da ocol sectiilor, visul meu ramane tot acela de a ajunge la morga; nu ca „pacient”, desigur! 🙂

   • Te înțeleg și îi înțeleg si pe șefii voștri de acolo. Mie mi-a folosit că stiu să lucrez pe un calculator, căci trei dintre instalațiile pe care am lucrat erau coordonate de o astfel de mașină. Nu mi-a fost necesar word-ul, dar calculul tabelar da.

    În ce privește morga, iar te înțeleg, căci vrei să cunoști în amanunt cele două extreme ale vieții. Nașterea ai cunoscut-o deja, rămâne cealaltă extremă. Nu ca pacientă, ci ca asistentă. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s