Te duci in piata ca tot omul si te uiti la preturi dar si la calitatea marfii, la locul de provenienta. Cauti marcile consacrate, apreciate de toata lumea. Si zici sa fii patriot, sa mananci cat mai de la mama de-acasa. Preturile sunt standar, nimeni nu vinde cu 50 de bani mai ieftin, toti merg pe un tarif maximal stabilit in unanimitate. Iar marfa…
De ce toti covrigii sunt de Buzau?
De ce toti carnatii sunt de Plescoi?
De ce toata branza e de Sibiu?
De ce toti cartofii sunt de Covasna?
De ce toti pepenii sunt de Dabuleni?
De ce toate merele sunt de Voinesti?
De ce toata palinca e de Bihor?
V-ati uitat mai bine la negustori? Nu vi se pare ca tuturor le cam creste nasul de parca am fi in piata lui Pinochio?
Si noi de ce ne lasam pacaliti?Pe etichete totul e „eco”, „bio” si „traditional romanesc”. Pe factura e din Turcia sau din China(ca astea n-au E-uri!)…
Eu am nimerit si peste niste carnati care nu era de Plescoi… Cred ca si peste mere care nu erau de Voinesti …:)) Dar, in schimb, da… Mai toate etichetele te anunta ca o sa mananci ceva eco fara „e” .
Eco fara E?adica numai CO?:))Dar cartofii sigur erau toti de Covasna si varza sigur nu era de Bruxelles!:))
Ei se prefac că vând ce trebuie, noi că îi credem. Totul este teatru 🙂
Pe mine ma amuza faza cu „capsune f. dulci”, urmatorul, sa-ti arate ca la el sunt mai bune zice „ff dulci” si tot asa pana ce la capatul sirului de tarabe nu mai au loc f-urile pe eticheta! Nu era mai simplu sa fie pe gustate?Ce, eu aleg marfa dupa numarul de f-uri?
Am constatat în relaţiile cu alţi semeni, (relaţii de conjunctură, cum sunt cele de serviciu ) că ai succes maxim atunci când le spui oamenilor ceea ce vor să audă. „Ce bine arătaţi azi şefu’ !” şi el are o faţă boţită de parcă l-ar fi lovit personalul de Făurei … Mă gândesc că aşa-i şi la piaţă. Sătui să fie întrebaţi „Da’ palinca îi de Bihor ?” unii aleg să se conformeze : „Da’ bre … De Bihor îi …”
Nu vreau să le găsesc o scuză mincinoşilor ăstora ( dealtfel, dacă nu ştii să minţi nici nu are rost să încerci o carieră în comerţ ) dar cred că pe undeva şi noi suntem cei care provocăm şi întreţinem o astfel de situaţie. Noi suntem limitaţi în gusturi şi dorinţe, şi noi cerem doar cârnaţi de Pleşcoi, covrigi de Buzău sau cartofi de Covasna.
Asa e, ca „reclama e sufletul comertului” si reclama=minciuna!De-asta si spun ca spiritul lui Pinochio domina pietele.
Si eu nu cer covrigi de Buzau ci intreb „covrigi cu gaura la mijloc aveti”? Sa vezi nedumerire.:)
In continuarea lui Rolling Ideas, noi ne facem ca ne imbolnavim, doctorii se fac ca ne trateaza, si in acest fel nimeni nu castiga dar toata lumea se bucura.
Eu, daca ma imbolnavesc nu ma duc la doctor.Daca ma trateaza doctorul ma fac bine intr-o saptamana, daca ma tratez singura ma vindec cam in sapte zile.Deci prefer sa ma bucur singura!:)
pai nu e romania tara unde toate curvele sunt virgine? ce ne mai miram de pepeni si castraveti :))
:))Vorbeste un cunoscator?La pepeni si castraveti ma refer…:)
de ce capsunii si ciresele din ianuarie sunt romanesti? :))
Nu pune intrebari indiscrete! Poate sunt cirese de sera?Si capsune de ghiveci…:)
un Buzau si un Plescoi te rog ! 🙂
Un covrig de Plescoi si un carnat de Buzau? Care cu gaura, care la metru?:)
Poate cauti tu marci consacrate. Eu prefer merele ionatane cumparate de la babute, chiar daca au pete maronii. La fel procedez cu cele mai multe alimente. 😉
Tu cauti alimente dalmatiene, cu pete, ca le cureti acasa cu Vanish?:)Mi-am luat si eu plasa cu babutele de multe ori, ca mi-era mila de ele si ziceam sa le fac vanzare dar unele sunt mai escroace decat mafiotii pietelor.Am cumparat oua proaspete-proaspete,mai aveau putin si ciripea puiul in ele!De fapt cred ca se referea ca puiul e proaspat, nu oul.:)
Asta cu oul si eu am patit-o la tara
Putini sunt cei care isi vand ouale (nu te gandi la prostii) in ordinea in care-au fost expulzate . Vezi ce maternal ma exprim? :))))
Maternal erau ovule; cred ca ouale sunt mai mult paternale!Sigur ca ma gandesc la prostii!):)))
De cele mai multe ori , cand cumpar din piata , prefer micii producatori , cei ce vand mai feriti , mai in marginea pietei si a caror marfa nu e chiar asa motata si umflata…:) Daca intru in piata , merele alea frumoase ,care sunt -chipurile- de Arad , sunt de la piata de gross de la iesirea din oras , aduse de prins Spania sau mai stiu eu de unde…
Ardei gras frumos, dolofan si injectat cu apa sa atarne la cantar n-ai cumparat niciodata? Nu pot sa pricep ce pricopseala e sa inseli omul cu un leu, doi!
Ei , ba da , am cumparat si eu de astea , mai mult din supermarket sau cand , pur si simplu , nu aveam alta alternativa.
Pai pricopseala este financiara…
apăi io prefer palinca de Maramu şi cartofii de Râşca, plus merele ionatan sau golden culese de mâna mea. cât despre „eco”, asta deja e o abureală, că nici măcar ghiocelul ăla de stă să răsară nu mai e eco.
Nici tuica de Valeni nu-i rea!(trebuie sa-mi laud si eu marfa, desi nu-s la piata!)Am pomi fructiferi in gradina dar nu sunt mancatoare de fructe, adun mere doar pentru placinta. Prefer zmeura si capsunele.Sunt eco 100%, sapate doar de cartita si stropite doar de Max cand mai ridica piciorul.:)
As adauga piersicile de Medgidia, strugurii de Vrancea si salamul de Sibiu 🙂
Salam de Sibiu? Pai asta sta in vitrine in loc de bijuterie la cat e de scump!:)Asa puteam sa zic si de icre negre de sturion din delta desi si astea se vand ca aurul, la gram.:)Daca zicem de struguri de Vrancea putem adauga si vinul de Pietroasele.
Se cheama marketing 😀 Da mai bine sa spuna comerciantul ca-s de nu stiu unde si „crosetati” in blocul din spate … ca nu-i mai cumpara nimeni daca-ar sti adevarul 😀
Pentru negustor se cheama marketing, pentru cumparator se cheama tzeapa!:)
Eu zic ca si noi suntem de vina daca credem tot ce spun negustorii.. asta le e treaba..sa-si vanda marfa…
Am senzatia ca nici noi nu credem, ne lasam vrajiti cu buna stiinta.Si atunci poate ca meritam sa fim pacaliti.Ai nevoie de ceva talent sa fii negustor, eu n-as putea sa vand ceva care mie nu-mi place.Dar as fi un bun vanzator de margele si brizbrizuri!:)
Bun venit in umila mea casa!
Si eu am patit odata asa, iau un kg de portocale ca nenea care le vindea zicea ca sant Romanesti culese din Caracal si cand ajung cu ele acasa una avea eticheta si erau din Grecia… de atunci ma uit atent la eticheta, nici banane nu cumpar daca nu sant culese din palmierii lui Mazare din Constanta sa fie clar !
Daca ar fi fost cu eticheta de Venezuela mai intelegeam, ca a confundat Caracal cu Caracas!:)Si de portocale romanesti inca n-am auzit!Nu cumva erau corcoduse crescute cu steroizi?:)Iar Mazare n-ar vinde banane nici daca i s-ar cocosa palmierii de atata rod, ca are el destule maimute in escorta de hranit!:)
Wow! Iar la mine vezi numai „Spania” „Israel” „Africa de sud”…. Sa fie asa de mare Olanda? :))
La voi n-a mai fost loc de cultivat cartofi ca ati umplut tarlaua de lalele!:))
Adelina…si-asta tot de la americani ni se trage. „Eticheta” vinde marfa. Hai cu egalarea! :))
Da, pun eticheta cu „Colorado” pe toti gandacii si pe urma ii exporta la noi. Dar si cand le-om trimite si noi niste plosnite traditionale romanesti…:)
si eu am fost uimit ultima data cind am ajuns in RO de abundenta de magazine, toate cu marfa de … Sibiu! 🙂
Pai in Sibiu se face productie record la hectar si la branza si la salam!:)
deci acu ceva ani, in Bucuresti, cumparam pepenii de la primii care ziceau: nu sunt doamna din Dabuleni, eu sunt din Arges. Macar era sincer 😀
Si branza de la un producator ce venea de 2 ori pe sapt.
Si intr-o zi, in piata, o intreb pe o madama: ce e asta? madama: Patrunjel. Eu: e hasmatzuchi, madama! ea: stiu ca e, dar 9 din 10 intreaba aaaa?ce e aia? , asa ca vand patrunjel.
Doamne! Cat hasmatuchi de-asta oi fi macat si n-am stiut ce gusturi rafinate am!:)))